Sezóna jahod je v plném proudu a tak se to všude rojí recepty, jak je zužitkovat. Pokud už máte dost knedlíků a bublanin, tak vyzkoušejte tento recept na lehké piškotové těsto, které je hotové raz dva a ještě rychleji zmizí ze stolu.
Mezi obecná pravidla o piškotovém těstě platí, že na 1 vejce přijde 1 lžíce polohrubé mouky a 1 lžíce moučkového cukru. Takže není nutné cokoliv odvažovat, stačí si zapamatovat tento vzorec.
Ingredience
- 4 vejce
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
- 250ml smetany ke šlehání (33% a víc)
- 250g jahod
- 1 tabulka hořké čokolády
- lískové či jiné ořechy na ozdobu
Vejce si rozklepneme a opatrně oddělíme žloutky od bílků. Do misky se žloutky přisypeme moučkový cukr a vyšleháme do pěny. Do mísy s bílkypřidáme trošku moučkového cukru a vyšleháme tuhý sníh. Správná konzistence sněhu se pozná tak, že obrátíte-li mísu se sněhem vzhůru nohama, nevypadne. Uděláte si bobříka odvahy? :D
Když máme sníh vyšlehaný, opatrně do něj přimícháme žloutky s cukrem a po lžících přimícháváme mouku. Nesmíme těstem míchat moc, jinak bychom si porušili vyšlehaný sníh a těsto by nebylo nadýchané.
Koláčovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou či krupicí a nalijeme do ní těsto. Pečeme v předehřáté troubě na cca 160stupňů asi 15-20min. Těsto by mělo být jen nazlátlé a že je upečené poznáme tak, když do jeho středu píchneme špejli a nic na ní po vyndání neulpí. Upečený korpus necháme vychladnout.
Šlehačku vyšleháme a přeneseme na vychladlý korpus. Na ní pokrájíme jahody a přelijeme ropuštěnou čokoládou. Nahoru můžeme na ozdobu použít oříšky či jinou dekoraci a je hotovo.