Je to tady! Druhý adventní víkend a u nás se od včera žhaví trouba skoro nonstop. Když jsem si před pár dny dělala seznam cukroví, které budu péct, vycházelo mi asi šest druhů. Dnes – o pár dní později – už vím, že jich bude rozhodně víc… klasika. Docela dlouho jsem přemýšlela, o jaký recept se s vámi podělím. Byl to vyrovnaný boj mezi pomerančovými hvězdičkami a právě ořechovými tolary. V každém případě jsem si jistá, že tolary jsou správna volba, protože si je určitě zamilujete jako my :).
INGREDIENCE
(30-40ks podle velikosti)
- 300g hladké mouky
- 100g vlašských ořechů
- 100g lískových oříšků
- 2dl rumu
- 100g cukru krupice
- 1 žloutek
- 200g máslo
- moučkový cukr na obalení
Pár hodin předem si namočíme ořechy do rumu. Ideálně alespoň dvě, ale klidně je v něm můžete nechat přes noc. Ořechy necháváme vcelku. Ze všech ostatních surovin si zaděláme těsto a když je skoro zpracované, přidáme okapané ořechy. Z těsta si pak vytvoříme váleček. Pokud chcete mít tolary zhruba o průměru 4-5 cm, tak doporučuju váleček jeden, ale pokud chcete menší, tak těsto rozdělte na válečky dva. Hotový váleček zabalíme do fólie a dáme přes noc do lednice.
Druhý den váleček ihned po vytažení z lednice nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru. Chce to ostrý nůž, ale ničeho se nebojte, protože ořechy budou změklé díky namočení v rumu a těsto bude naopak ztuhlé z lednice, takže to půjde krájet dobře.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů asi 15 min – dokud nezezlátnou. Ještě teplé pak obalujeme v moučkovém cukru. Tolary jsou po vytažení z trouby křupavé, ale pokud se vám je podaří uchránit od mlsné rodiny alespoň na týden, krásně změknou.
Děkuji za recept.. je to naprosto úžasné cukroví… snad nějaké vydrží až do štědrého dne.. :D