Poslední měsíc jsem se více méně věnovala hlavně věcem, které souvisí s Vánoci. Dneska nás ale čeká nejspíš poslední vánoční příspěvek. Přece jen – co by to bylo za Vánoce bez štoly. Vypozorovala jsem, že štolu peče o dost méně lidí než vánočku, což mi přijde škoda. Štola je sice trošku pracnější, ale rozhodně za tu trochu námahy stojí.
INGREDIENCE
- 150g rozinky
- 60g kandované citronové kůry
- 60g vlašských ořechu
- asi 100ml rumu
- 70ml mléka
- 25g čerstvého droždí
- 250g polohrubé mouky
- 45g cukru krupice
- 100g másla
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky kardamomu
Marcipán
- 100g mletých mandlí
- 80g moučkového cukru
- 1 bílek
- pár kapek mandlové esence
Na potření
- 40g rozpuštěného másla
- cukr moučka
Rozinky, kůru a ořechy namočíme předem na pár hodin do rumu (stačí cca 2hodiny, ale pokud máte čas, klidně přes noc).
Po uplynutí doby si zaděláme kvásek z trochy mléka a droždí a přidáme špetku cukru. Máslo rozpustíme ve zbytku mléka a necháme vychladnout. Mouku, cukr a koření smícháme v míse, přidáme kvásek, rozpuštěné máslo s mlékem a vytvoříme hladké těsto. Nejdřív se bude zdát, že to nepůjde a těsto vám nejspíš zhrudkovatí, ale dejte tomu aspoň 10 min – je v něm hodně másla, a tak se musí zapracovat. Pak dáme těsto asi na hodinu kynout na teplé místo. Po hodině přidáme přecezené rozinky, kůru a ořechy a zapracujeme do těsta. Těsto dáme kynout na další hodinu.
Na marcipán si smícháme v misce mandle, cukr, bílek a esenci a propracujeme na těsto, ze kterého je možné vytvořit váleček. Já mám marcipán trochu tmavší, jelikož jsem měla mleté neloupané mandle.
Po vykynutí si těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vymačkáme rukama na ovál asi 2 cm vysoký. K jedné straně dáme váleček marcipánu a stočíme těsto směrem do středu, pak stočíme i druhou stranu těsta. Necháme ještě 30 min odpočívat na
plechu. Pečeme asi 30 minut na 170 stupňů. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a dvakrát pocukrujeme moučkovým cukrem. Štola je lepší pár dní uleželá, je možné ji uskladnit na chladném místě až na tři týdny, ale to většinou stejně nikdo nevydrží :)