Taky se vám občas stane, že se doma ve spíži nenachází nic, co by vám na první pohled napovědělo co vařit, a tak prostě kombinujete a zkoušíte, co z toho vyleze? Přesně to se mi stalo minulý víkend. Výsledný cibulový koláč byl tentokrát tak výborný, že jsem ho rovnou zařadila mezi svoje oblíbené recepty. Zkuste ho :)
INGREDIENCE
(plech 30x40cm)
- 350g polohrubé mouky
- 20g droždí
- lžíce olivového oleje
- asi 180ml teplé vody
- 15g soli
Na náplň
- 5 velkých cibulí
- 2 smetany ke šlehání 33%
- 80g iberijského špeku
- 2 stroužky česneku
- lžička oregána
- trochu drceného pepře
- sůl
Droždí si rozdobíme se špetkou cukru do misky, zalijeme asi 50ml teplé vody a necháme vzejít kvásek. Do mísy odvážíme mouku, sůl, přilijeme olivový olej, kvásek, vodu a vypracujeme hladké těsto, které se jen trochu lepí. Dáme zpátky do mísy a necháme asi 45 minut kynout.
Po vykynutí vyválíme na placku velikosti našeho plechu (neválejte ho moc natenko, je to koláč, takže se držte rozměru plechu a nic pak neokrajujte) a přeneseme těsto dovnitř. Okraje těsta musí být vždy zvedlé, aby nám náplň nevytekla. To je na celém receptu snad nejdůležitější.Zvedlé okraje potřeme olivovým olejem. Cibuli nakrájíme na slabé půlměsíčky a špek na kostičky. Česnek si prolisujeme. Doporučuju péct koláč na plechu vymazaném sádlem, ne na pečícím papíru, protože s papírem se zespodu neopeče a nezkřupatí tak hezky. Na dno koláče vlijeme obě smetany, osolíme a poházíme česnekem. Pak koláč naplníme cibulí a špekem. Cibule musí být pěkná vrstva – přece jen je to cibulový koláč. Nakonec přidáme oregáno, pepř a znovu osolíme. Pečeme asi 35 minut na 170 stupňů a pak zhruba 25 minut na 200 stupňů. Bude se vám zdát, že je smetana pořád hodně tekutá, ale jakmile se na ní začne dělat slabá, jakoby papírová vrstvička a puchýřky, tak je to dobré znamení. Cibulový koláč musíme nechat vychladnout do vlažna – ideálně venku. Tím smetana finálně ztuhne.