V rámci vymýšlení receptů pro Sedlčanské sýry nemohl chybět ani sýrový koláč ve stylu quiche. Variant, jak koláč naplnit je bezpočet a fantazii se meze nekladou, ale moje varianta se špenátem rozhodně stojí za vyzkoušení :)
INGREDIENCE
- 300 g hladké mouky
- 165 g másla
- 10 g soli
- 8 lžic studené vody
Náplň
- 2 – 3 smetanové hermelíny
- 400 g sekaného špenátu (1 balení)
- 150 g anglické slaniny
- 200 ml smetany 33%
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- sůl
V míse smícháme máslo, mouku a sůl. Jakmile vznikne hmota podobná drobence, přilijeme vodu a vytvoříme hladké těsto, které dáme na půl hodiny do lednice. Mezitím si připravíme náplň. Česnek a slaninu pokrájíme. Na rozpálené pánvi česnek osmahneme, přidáme slaninu, orestujeme společně a přidáme špenát. Pokud máte mražený, je dobré ho předem rozmrazit a vymačkat přebytečnou vodu. Náplň dosolíme a necháme zchladnout.
Těsto vyválíme podle velikosti formy (já použila dortovou formu o průměru 25 cm) a vyložíme jím vymazanou formu. Okraje těsta musí být zvednuté podle okraje formy, aby náplň nevytekla. Dno propícháme vidličkou a dáme péct do trouby asi na 15 minut na 170 stupňů. Do zchladlé náplně vmícháme jeden a půl hermelínu pokrájeného na kostičky, smetanu a vajíčko a promícháme. Těsto po 15ti minutách vyndáme z trouby, nalijeme do něj náplň a vršek koláče poklademe zbytkem hermelínu. Pečeme dalších cca 20 minut dokud těsto nezezlátne a náplň se nezpevní. Sýrový koláč nechte před konzumací vychladnout.
Och, ňam, slint…asi vím co v nejbližší době upeču :D