Štrůdl je obvykle považován za českou klasiku, ačkolik jeho původ je v Rakousku. Variant je spousta, ale já si třeba pod pojmem štrůl představím jedině jablečný s rozinkami a v tom nejlepším případě s kousky vlašských ořechů. Právě proto, že je to taková klasika, by člověk očekával, že bude v kavárnách sázka na jistotu- opak je však pravdou. A přesně z toho důvodu si dneska upečeme můj nejoblíbenější- podle reptu mojí babičky.
Ingredience
- 250g tvarohu v alobalu
- 250g Hery
- 250g hladké mouky
- 6 velkých jablek
- 1dcl rumu
- 1 vejce
- hrst rozinek, případně ořechů
- cukr, skořice
Heru si asi půl hodiny pedem vyndáme z lednice, aby chytla pokojovou teplotu a rozinky si namočíme do rumu. Pak si do mísy odvážíme mouku, přidáme tvaroh a na kousky pokrájenou Heru. Všechno promícháme a vytvoříme hladké těsto, které dáme na 20minut odpočívat do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a nastrouháme. Pak promačkáme přes cedník, aby z nich vytekla přebytečná šťáva, která by nám těsto moc rozmáčela. Přidáme asi jednu vrchovatou lžíci skořice a cukr podle chuti (někdo rád sladší, někdo ne). Ve finále slijeme z rozinek rum a rozinky (a případně i posekané ořechy) přidáme k jablkům a promícháme.
Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na dvě části. Z každé vyválíme placku širokou asi 15cm a dlouhou podle velikosti plechu. Okraje pomažeme rozkvrdlaným vajíčkem a naneseme náplň. Štrůdl srolujeme- začínáme na straně s náplní. Zahneme konce dospod, přitiskneme a přeneseme na plech. Spoj musí být vždycky stranou dolů. Celou šišku pomažeme rozkvrdlaným vajíčkem. Povrch můžeme případně ještě posypat posekanými ořechy.
Takto hotové štrůdly dáme do trouby na 200 stupňů asi na 20 minut- dokud nezezlátnou.
Ve finále už jen posypeme moučkovým cukrem.