Podle tradic se mazanec peče o Bílé sobotě. Ta připadá na dnešek a ani já jsem na něj nemohla zapomenout. Častou vadou na kráse (či spíše chuti :-)) tohoto pečiva bývá jeho suchost, kdy místo příjemného gastrozážitku hrozí udušení. Tenhle recept je ale plný rozinek, kandované kůry a másla a mazanec se doslova rozpadá na jazyku, takže se při jeho konzumaci záchvatů dávivého kašle rozhodně nemusíte bát ;-).
INGREDIENCE
- 800g polohrubé mouky
- 170g moučkového cukru
- 350ml mléka
- 40g droždí
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
- 150g másla
- 50g kandované citrónové kůry
- 100g rozinek
- 50g mandlí na plátky
- špetka soli
Nejdřív k velikosti mazance – z tohoto množství je fakt velký mazanec, takže pokud ho chcete třeba jen na jednu větší snídani, tak doporučuju poloviční dávku ;)
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Půlku mléka ohřejeme, smícháme s droždím a troškou cukru a necháme vzejít kvásek. Druhou půlku mléka prošleháme se žloutky. Do velké mísy si odvážíme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme mléko se žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme v hladké nelepivé těsto – dejte tomu aspoň 5 minut. Pokud by se lepilo, můžeme přidat trošičku mouky. Dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Po hodině do těsta zapracujeme rozinky a kandovanou kůru. Opět vytvoříme hladké těsto a necháme ještě alespoň půl hodiny odpočívat. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Z těsta vytvoříme hezký bochánek a přeneseme ho na plech vyložený pečícím papírem. Ještě před pečením je dobré mazanec ve středu naříznout do kříže (cca 2×2 cm) – díky tomu během pečení tolik nepopraská. Nakonec mazanec potřeme rošlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme asi 50-60 minut. Ideální je střídat po cca 15-20 min vyšší a nižší patra v troubě, aby se mazanec shora nebo zdola nepřipaloval.