V dnešní době jsou sice moderní a “cool” především americké pancakes, ale já na ty naše kynuté lívance prostě nedám dopustit. Jasně, zabere to chvilku času, když kynou, ale to měkkoučké těsto, které se vám pak úplně rozplývá na jazyku za to prostě stojí :)
INGREDIENCE
(25ks ve velikosti na fotkách)
- 500ml plnotučného mléka
- 380-400g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžíce másla
- 15g droždí
- 2 lžíce cukru moučka
- špetka soli
Na dozdobení
- 1 zakysaná smetana
- marmeláda
- případně stačí skořicový cukr, rozvařená jablka, atd.
Mléko ohřejeme a menší polovinu odebereme na kvásek, který vytvoříme z rozdrobeného droždí, trošky cukru a hladké mouky a zalijeme mlékem. Druhou část mléka smícháme s máslem (necháme ho rozpustit). Do mísy odvážíme mouku, přidáme špetku soli, přilijeme vzešlý kvásek, mléko s máslem a vajíčko a metličkou vyšleháme v hladké těsto. Bude tekuté, ale nebojte se toho, tak má vypadat. Přikryjeme utěrkou a dáme zhruba na hodinu na teplé místo kynout.
Vykynuté těsto pak plníme do lívanečníku nebo děláme malé placičky na pánvi. Stačí zhruba minuta až minuta a půl z každé strany. Kynuté lívance smažte na mírném plameni dozlatova.