Řecké tapas.. jak já je miluju. Dneska nás čeká ochutnávka rovnou tří druhů. K jejich přípravě jsem použila řecké balsamicové octy Kalamáta Papadimitriou, které jsem měla otestovat na výzvu Blogerek. Řeckou kuchyni mám moc ráda a jakmile začne grilovací období, na našem stole skoro nikdy nechybí alespoň tzatziki nebo pita. Na téma řecké kuchyně jsem psala článek už vloni, takže pokud hledáte (krom těch dnešních) další tipy, koukněte sem. Dnešní článek vypadá dlouze, ale nebojte, celková příprava se vejde max. do hodiny a půl a vy pak rozhodně budete za hvězdu :)
INGREDIENCE
Mini pita s grilovaným kuřetem, tzatziki a balsamicovým kaviárem
- 2 hrnky hladké mouky
- 20g droždí
- lžička soli + lžička cukru
- 1 hrnek vlažné vody
- 300g řeckého jogurtu
- 2 okurky
- 2 stroužky česneku
- trochu kopru
- 50ml tmavého balsamica
- špetka želatiny v prášku
- 500g kuřecích prsou
- salát dle chuti
Carpaccio z červené řepy s pomerančem a koriandrem
- 300g červené řepy
- 1 pomeranč
- pár lístků čerstvého koriandru
- balsamico s příchutí citrónu a pomeranče
Řecký salát s grilovanou cuketou
- 400g cukety
- 150g cherry rajčat
- 70g černých oliv
- salát (špenát, rukola)
- bílé balsamico
- olivový olej
Ze všeho nejdřív si zaděláme těsto na pitu. Mouku, vodu, droždí, lžičku soli a cukru dáme do velké mísy a vypracujeme hladké, trochu lepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme hodinou kynout. Po uplynutí času těsto rozdělíme zhruba na 5-6 částí a každou vyválíme na placku max.4mm tlustou. Placky necháme ještě 10 minut kynout na plechu vyloženém pečícím papírem. Troubu předehřejeme zhruba na 220 stupňů. Jakmile se placky v troubě nafouknou, obrátíme je a pečeme už jen dvě minuty. Hotové placky opatrně splácneme a dáme změknout do uzavíratelné nádoby.
Na balsamicový kaviár nalijeme do vysoké sklenice asi 1,5 dcl oleje a dáme ho do mrazáku. V malém kastrůlku svaříme balsamico se želatinou. Lžičkou pak balsamico kapeme do studeného oleje. Necháme pár minut v oleji, poté zcedíme.
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a ogrilujeme. Na tzatziki nastrouháme okurky, vymačkáme z nich šťávu, smíchame s jogurtem, prolisovaným česnekem, koprem a trouchou soli a dáme vychladit. Pitu poklademe několika listy salátu, lžící tzatziki, pár plátky kuřecího masa a posypeme balsamicovým kaviárem.
Řecké tapas jsou výborné na setkání s přáteli, kdy jen ujídáte, popíjíte dobré víno a příjemně klábosíte.
Na carpaccio musíme nejdřív upéct řepu. Pomažeme ji olejem, zabalíme do alobalu a pečeme asi 50 minut na 180-200 stupňů. Po upečení půjde hezky oloupat, ale pozor – hodně barví. Oloupanou řepu nakrájíme na tenké plátky a poklademe na talíř společně s plátky pomeranče. Posypeme pokrájeným koriandrem a zakápneme balsamicem.
A nakonec salát. Cuketu nakrájíme na plátky a ogrilujeme. Do mísy pokrájíme rajčata, olivy, salát a přidáme cuketu. Lehce osolíme, opepříme a přidáme kapku olivového oleje. Dle chuti pak doladíme balsamicem.
[…] recept zde […]