Předpokládám, že Denisu Bartošovou vám nijak extra představovat nemusím. Pokud rádi vaříte a ještě radši svými výrobky podarováváte rodinu a své okolí, rozhodně vám nemohla uniknout Denisina první kuchařka Láska prochází kuchyní. Sama jsem kuchařku dostala (i když relativně nedávno) a přiznávám, že pár dní jsem nedělala nic jiného, než prohlížela obrázky :) V knížce je spousta tipů a receptů na jedlé dárky, ale úplně nejvíc mě zaujalo to, že na konci jsou šablonky na různé krabičky, které si můžete vystřihnout a pak do nich výrobky zabalit. Já sama jsem hrozná hračička, takže tohle provedení mě fakt nadchlo. A nebyla jsem sama, protože kniha vybojovala v Pekingu 1. místo v kategorii DESIGN v Mezinárodní soutěži Gourmand World Cookbook Awards za rok 2013. Ale k věci – na konci září 2015 vyjde v nakladatelství Smart Press Denisina nová kuchařka Láskominy (předobjednávky zde) a při té příležitosti jsem měla možnost ji trošku vyzpovídat, takže pro vás mám rozhovor s Denisou Bartošovou o tom, jak láska prochází kuchyní. Super, ne? :)
1. Co můžeme od Vaší kuchařky očekávat?
Doufám, že spoustu zábavy, tvoření a nakonec to nejkrásnější – darování. V průběhu vzniku si kniha vysloužila pracovní název “Tvůrčí zmatek Denisy Bartošové”. Snažila jsem se do ní dostat opravdu všechno to, co mám ráda. Co ráda dělám, co ráda vařím, a nakonec i to, co ráda jím. Moc si přeju, aby byla ve volných chvilkách milým společníkem všem čtenářkám. Jako třešničku jsem do knihy přidala ke každé kapitole volnou dvoustranu, kam je možné psát poznámky a postřehy, vlastní recepty i návody nebo důležité životní události a vlepit vlastní fotky. Každá kniha tak dostala šanci k dotvoření samotnou čtenářkou a díky tomu může být naprosto jedinečná. To je moje vize a můj sen zároveň.
2. Kde se inspirujete při vymýšlení nových receptů?
Největší inspirací je můj mlsný jazyk a neklidná hlava. Vymýšlení je totiž moje nejoblíbenější disciplína. Soutěžím sama se sebou. Dotáhnout myšlenku, nápad do konečné fáze je však také velká zábava. Někdy sice sama sobě v duchu nadávám, co mě to zase napadlo, ale vítězství na konci je tou nejbáječnější odměnou. Inspirace je všude plno, stačí otevřít oči a vnímat věci kolem. Třeba chvilku koukat na višeň, jak se větve prohýbají pod těmi temně rudými lahodami. A pak se zamyslet, jak to “prodat”, jak je využít tak, aby to nádherně vypadalo a navíc to super chutnalo – takhle třeba vznikl bonus na web k mé druhé knize. Nezbytnou inspirací je pro mě tedy zásadně surovina jako taková. Je to cokoli, co mám ráda nebo co je zrovna v sezóně, a já to potřebuju posunout někam dál…
3. Vzhledem k tomu, že se věnujete food stylingu, zajímalo by mě, jaká jsou podle Vás největší faux pas při servírování pokrmů v restauracích v ČR?
V první řadě jsou to pro mě leckdy naprosto zbytečné a dávno přežité „zeleninové oblohy“, které se leckdy svým složením k jídlu ani chuťově nehodí, navíc jsou z foodstylistického pohledu nevkusné a dávno nemoderní. Většinou mě také velmi zamrzí samotná kvalita zeleniny, o tom, že je oschlá, protože ji nakrájeli před několika hodinami, se mi ani nechce mluvit. Z pohledu dekorstylistky mně také často doslova zkazí chuť nevkusné nádobí. Kvalitní jednoduchý bílý porcelán prostě nikdy nic nezkazí. Pokud mi však po něm pochodují husičky, nedej bože dostanu polévku v misce s obličejem, je mi to prostě líto. Jsou to zbytečně investované finance někam, kde je to spíš na škodu.
4. Jakou preferujete kuchyni a na čem si nejvíc pochutnáte?
Rychlou! Nejsem zastáncem zdlouhavého vaření a dnes už to podle mě ani není nutné, samozřejmě jsou výjimky nebo zvláštní příležitosti. Třeba dlouze pečená masa, která nevyžadují mou zvýšenou pozornost, mám ráda. Můžu si číst a nemít špatné svědomí, že lenoším:o). A klasické svátky nebo oslavy, to jsou chvíle, kdy jsem ochotna trávit v kuchyni více času než obvykle a vařím klidně několik dní. Ráda a hodně jím zeleninu, a tu mám ráda upravenou rychle, nesnesu, když je rozvařená. Moc ráda zkouším nové a nové chutě a jsem šťastná, když mě něco překvapí, když objevím něco nového. Dávám přednost jednoduchým jídlům, nemám ráda překombinované chutě – je fajn, když si zahraje pár surovin v dokonalém souladu. Velkým a milým překvapením pro mě v posledních dnech byla kuchyně Cimes deli. Cokoli, co uvařili, bylo naprosto skvostné a nedokázala jsem přestat jíst celou noc!
5. Jaký dárek Vás potěší nejvíc?
Miluju vyrobené dárky, to je asi nejvíc. Velkou radost mi udělá něco na zub – kvalitní olej, sýr, olivy, domácí ovocný sirup nebo likér. Pugét pivoněk nebo něco v květináči do zahrady. Ale v zásadě si myslím, že jde především o ten akt jako takový – jednoduše si vzpomenout a obdarovávat klidně jen tak, pro radost.
6. Co Vám nikdy nesmí chybět v kuchyni?
Kvalitní oleje, parmezán, máslo, smetana, zelenina, bylinky, česnek, čerstvě mletý pepř, vlastní zavařeniny, zamražené ovoce z vlastní zahrady, sušené houby, čerstvá vejce od vlastních slepiček, dobré pečivo a pořádné kvalitní a krásné hrnce a obecně nádobí. V neposlední řadě pěkně prostřený velký stůl s vázou čerstvých květin :o)