Máme tu začátek listopadu. Když jsem se dneska ráno podívala na teploměr, který ukazoval celých -1,3 stupně, pěkně mě zamrazilo. I když musím říct, že to mělo něco do sebe – namrzlá tráva, ve které se odráží ranní slunko.. každopádně – prostě už to chce teplé večeře. Ideálně rovnou plný kotel něčeho vydatného na zahřátí. A přesně proto jsem vybrala boršč. Každý ho dělá trochu jinak, tak jsem si říkala, že nebude na škodu, když se podělím o recept na ten svůj :)
INGREDIENCE
(plný hrnec)
- 600g vepřového plecka
- 2 mrkve
- 2 červené řepy
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 250g bílého zelí
- 2 větší rajčata
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- čerstvý kopr
- sůl a pepř
- kysaná smetana k podávání (já ji nepoužívám)
Prvně chci upozornit, že můj boršč je trošku roztahanější, protože červenou řepu nejdřív peču. Takže řepu vložte do alobalu, zakápněte oliváčem, zabalte a dejte péct asi na 20 minut na 175 stupňů.
Maso vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte bobkový list, nové koření, sůl a pepř a vařte do měkka. Zároveň vznikne vývar, který použijeme do boršče.
Upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na kousky, stejně tak rajčata. Mrkev, celer, zelí a petržel nastrouhejte. V hrnci zpěňte cibuli, přidejte všechnu zeleninu, osolte a osmahněte. Mezitím si nakrájejte uvařené maso. Jakmile je zelenina osmahnutá, zalijte vývarem z masa, přidejte maso, kopr, osolte a opepřete a vařte do změknutí zeleniny. Většinou se podává se zakysanou smetanou :)