Jak je známo, Amerika je zemí jablečných koláčů. Každá rodina ma svůj vlastní nejlepší recept a tudíž existuje nespočet variant na americký jablečný koláč. Co by ale každý Apple Pie měl obsahovat? Křupavé těsto a spoustu jablek. My si dneska uděláme jeden z nejjednodušších, který je známý jako American Rustic Apple Tart.
Ingredience
- 1kg šťavnatých jablek ( ideálně odrůda Granny Smith)
- 1 chlazené listové těsto
- 100g cukru krupice
- 1 lžíce skořicového cukru
- 80-100ml vody
- 3 lžíce medu
- 1 vejce
- pár brusinek
Všechna jablka oloupeme, 1/2 nakrájíme na měsíčky a zbytek na malé kostičky. Jablka na měsíčky smícháme se skořicovým cukrem.Jablka na kostky dáme do hrnce, přidáme vodu a cukr a dusíme dokud jablka nezměknou. Doba závisí na velikosti kostiček, ale zhruba 20min.
Pokud máme už vyválené listové těsto, rovnou jím vyložíme dortovou formu. Pokud nemáme, vyválíme ho na placku o tloušťce asi 5mm. Na dno poklademe rozvařená jablka a na ně naskládáme jablka na měsíčky. Přečnívající konce těsta pak nahrneme na těsto, aby nám vytvořilo kolem jablek pevnou “konstrukci”.
Těsto pěkně uplácáme, pak dortovou formu otevřeme a obruč dáme pryč, takže nám zbyde koláč na dně dortové formy. Celé to přeneseme na plech a těsto pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v předem vyhřáte troubě asi na 170 stupňů zhruba 40min – dokud těsto nezezlátne a jablka nahoře nezměknou.
Upečený koláč nakonec polijeme medem a posypeme brusinkami.