Recept na bylinkové řízečky je u nás hrozně oblíbený. Občas si je uděláme k obědu s bramborovou kaší, když na ně dostaneme chuť k večeři, topinková verze je ideální. Každopádně se nebojte ani experimentovat – do masa můžete přidat třeba nastrouhanou mrkev nebo kapustu.
INGREDIENCE
- 600g vepřové kýty nebo plecka
- 250g sýru gouda
- hrst čerstvých bylinek (oregáno, hladkolistá petržel, tymián)
- 1dcl mléka
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- drcený pepř a sůl
Na topinku
- 1 malý kelímek hořčice
- 1 šalotka
- 1 chilli paprička
- zbytek bylinek
Maso společně s cibulí namelte. Osvědčila se mi tahle metoda, protože pak nezůstanou žádné kousky cibule a chuť se krásně vsákne do masa. K masu přidejte nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Promíchejte. Nakonec přilijte mléko a okořeňte solí a pepřem. Z masa udělejte malé placičky, které obalte v hladké mouce. Smažte na středním plameni do zlatova.
Postup na topinky asi vypisovat nemusím :D Já každopádně preferuju ty z trouby, které nejsou mastné. Hořčici smíchejte s jemně nasekanou šalotkou, chilli a bylinkami a promíchejte. Můžete lehce dosolit.
Topinky potřete hořčičnou “nátěrkou”, přidejte pokrájený řízeček a posypte cibulkou nebo kyselou okurkou.