Aneb vanilkové rohlíčky. Název jsem záměrně nechala v originálním znění, jelikož mám tenhle recept z Rakouska, kde jsou vanilkové rohlíčky oblíbené stejně, jako u nás. Je mi jasné, že každá rodina má ten svůj nejlepší recept, ale i tak jsem si řekla, že půjdu s kůží na trh a podělím se o ten svůj.. za zkoušku rozhodně stojí :)
INGREDIENCE (asi 120ks)
- 370g hladké mouky
- 120g cukru moučka
- 230g másla
- 200g mletých mandlí
- 1 vanilkový lusk
- 3 žloutky
Vanilkový cukr na obalení
- 1 vanilkový lusk
- 250g cukru moučka
Vanilkový cukr – pokud máte čas a preferujete jemnou vůni vanilky, tak dejte cukr a celý lusk do uzavíraténé nádoby a nechte 14 dní uzavřené. Pokud čas nemáte, rozmixujte lusk s částí cukru a to pak smíchejte se zbylým cukrem. Vůně je intenzivnější.
Vanilkové rohlíčky – všechny ingredience odvažte do mísy, přidejte změklé máslo a vnitřek vanilkového lusku. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechcte min. přes noc odpočinout v lednici.
Před zpracováním nechte těsto alespoň 30 minut při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 170 stupňů a tvarujte rohlíčky. Pečte podle jejich velikosti, dokud nebudou lehounce nazlátlé. Vlažné obalujte ve vanilkovém cukru.