Letošní Velikonoce jsem místo mazance pekla mrkvový dort. Jsem sice -co se svátků týče – až trapný tradicionalista, ale tentokrát se Země pohnula a já se pustila do dortu. Možná jsem si tím na sebe ušila bič, protože dort byl tak strašně dobrý, že se obávám, že už se bez něj žádné Velikonoce, narozeniny, svátky, neděle, … neobejdou :D A víte, co je na něm super? Že ještě lepší je druhý a třetí den. Samozřejme za předpokladu, že vám vydrží :D
INGREDIENCE
(forma o průměru 26 cm)
- 4 vejce
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek hnědého cukru
- půl hrnku rozpuštěného másla
- půl hrnku oleje
- 3 hrnky nastrouhané mrkve
- 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- půl hrnku rozinek
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička mleté skořice
- půl lžičky soli
Náplň
- 2 tvarohy ve vaničce
- 2 smetany ke šlehání
- moučkový cukr podle chuti (já nedávám žádný)
Předehřejte troubu na 170 stupňů. Vejce vyšlehejte s cukrem a semínky z vanilkového lusku do pěny. v druhé/velké míse smíchejte mouku, sůl, sodu, kypřící prášek a ořechy. Přidejte nastrouhanou mrkev (strouhám půlku najemno a půlku nahrubo, udělá to hezčí strukturu), vaječnou směs a vymíchejte těsto.
Vlijte do vymazané formy a pečte cca 45-50 minut. Zda je těsto hotové zjistíte špejlí – pokud na ní nezůstane po vyndání tekuté těsto, je hotovo. Dort nechte úplně vychladnout.
Mezitím vyšlehejte tvaroh se smetanou, případně cukrem a dejte vychladit – lépe se pak s krémem pracuje. Vychladlý dort 2x prořízněte – těsto pak lépe nasákne krém a naplňte.. zhruba 1/3 krému si nechávam na ozdobení, ale záleží na vás. Doporučuju dělat dort předem, aby se stačil uležet alespoň přes noc, jinak to není ono. Pokud vám nějaký kousek zbytek i po oslavě, zjístíte, že je snad ještě lepší :D