Nejsem zrovna nadšenec do ryb, ale jednou za čas mě to chytne a dám si rybu s chutí. Nejím ani kapra na Vánoce, ale když jsem zahlédla v obchodě tyhle krásně čerstvé pstruhy, tak mi bylo hned jasné, co bude k večeři – pstruh na rozmarýnu. Za mě je prostě pstruh 10x lepší a chutnější ryba než třeba losos, který dost často platí jako záruka kvalitní ryby.
Jen pro pořádek – víte jak poznat čerstvou rybu?
– nezakalené oči
– jasně červené žábry
– maso musí být pružné a nesmí se do něj bořit prst
– mražená ryba nikdy není čerstvá ryba ;)
Ingredience
- 2 čerství pstruzi
- 5 středních brambor
- 2 velká rajčata
- 4 stroužky česneku
- 1 citrón
- pár snítek rozmarýnu
- olivový olej
- máslo
- kmín, sůl a pepř
Předpokládám, že pstruzi jsou vykuchaní, takže nám zbývá akorát odstranění šupinek. Nejlepší je chytnout pstruha palcem na ocasní ploutev, přitisknout v prkénku a pak drhnout ostrým nožíkem směrem k hlavě.
Přichystané pstruhy opláchneme a osušíme. Břišní dutinu osolíme, opepříme, přidáme na plátky pokrájený česnek, rozmarýn a plátek citronu. Pak celého pstruha znovu nasolíme, opepříme a přidáme kmín. Uložíme do nádoby, pokapeme olivovým olejem a necháme tak půl hodiny proležet.
Mezitím si připravíme brambory. Oloupeme je a nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata taktéž na kolečka. Pak si připravíme nádobu, kde je budeme péct, vymažeme olejem a skládáme plátky rajčat a brambor- vždy kousek přes sebe. Nakonec vše osolíme, přidáme opět rozmarýn, pocákáme olivovým olejem a pečeme asi 20-25min na 175stupňů.
Nakonec se vrhneme na pstruha. Na pánvi rozpustíme asi lžíci másla a pstruhy na něm pomalu opečeme. Doba přípravy je hodně odvislá od velikosti ryb. Já se řídím tím, jak vypadá břišní dutina uvnitř- jakmile je v ní maso bílé, ryba je prakticky hotová.