Chladné podzimní večery si žádají pořádné jídlo na zahřátí. Rillettes je v podstatě něco jako vepřovka po francouzsku, ale ničeho se nelekejte. Můžu vám zaručit, že s tou českou, která se dá koupit v krámě to nemá nic společného. V hodně receptech radí vařit z tučného masa jako je např. bůček a klidně i sádlo na vyškvaření, ale vzhledem k tomu, že si doma v příliš tučném mase zrovna nelibujeme, tak jsem maso upravila podle sebe a s výsledkem jsem víc než spokojená. Ještě než se do domácí rillettes pustíte, tak vás musím upozornit, že je vysoce návykové.
Ingredience
( z ingrediencí mi vyšla sklenice o obsahu 1,2litru)
- 1,5kg vepřové pečeně
- 2ks vepřová žebra (pokud budete mít pečeni s kostí, tak klidně použijte kosti z ní, jen pak musíte mít masa trochu víc- cca 1,8kg)
- 100g sádla
- 1 velká cibule
- 1dl bílého vína
- sůl, pepř, kmín
Maso zbavíme kosti a nakrájíme na kostky asi 3x3cm. Cibuli pokrájíme na větší kostičky. V hrnci rozpustíme sádlo a narychlo osmahneme maso. Pak osolíme, opepříme a přidáme kmín a cibuli. Přilijeme víno a promícháme. Teď jsme ve fázi, kdy už máme prakticky hotovo a vše záleží jen na sporáku. Plotýnku stáhneme na méně než střední plamen (já mám na indukčce 9stupňů a dusila jsem na čtyřku). Přiklopíme pokličkou a necháme asi dvě hodiny lehce probublávat, občas zamícháme.
Po cca dvou hodinách je maso měkké a začíná se rozpadat – teď přidáme kosti, které jsou ideálně nasekané na menší části. Všechno ještě zhruba hodinu podusíme. Ve finále vyndáme kosti a maso obereme zpátky do hrnce.
Obsah hrnce pořádně promícháme vařečkou a tím podrtíme maso. Já jsem třeba záměrně nechávala i větší kousky masa, aby konečná konzistence rillettes nebyla paštikovitá, ale bylo vidět i vlákna.
Nakonec vše vybíráme děrovanou naběračkou do čisté nádoby, necháme cca 10min odstát a vršek zalijeme ještě tekutinou, která zůstala v hrnci – tím se povrch uzavře a maso vydrží déle.
Necháme ideálně do druhého dne odležet v lednici a pak se do toho můžeme pustit. Komu by víc chutnala tučnější verze, tak může použít bůček – v rillettes se meze nekladou (např. existuje i kachní, králičí).
[…] Domácí rillettes […]
Chci udělat rillettes jako vánoční dárek.Jakou mají trvanlivost, prosím? Díky za info. Jinak vypadají báječně :)
U nás nikdy víc, než tři dny nevydrželo. Každopádně, když rillettes ve sklenici zalijete ještě zhruba 1cm čistého sádla a necháte ztuhnout, tak si myslím, že minimálně 7-10dní vydrží – pokud zůstanou neotevřené. Po otevření by to chtělo spotřebovat zhruba do 3-4dní. :)
Díky za radu!
[…] Rillettes […]