Nepředpokládám, že by pro někoho byla pórková polévka takovou neznámou, že by na ní potřeboval recept i s podrobným postupem. Jak už to ale tak bývá, tak jde dost často úplně obyčejné jídlo pozvednout pár vychytávkami na úplně jinou úroveň. Když obyčejnou pórkovku obohatíme o pár plátku pečené slaniny, ztracené vejce a nějakou tu opečenou bagetu, tak nám vznikne nepoměrně lákavější varianta.
Ingredience na 5-6porcí
- 1 pórek
- 250ml smetany (je jedno, zda použijete 12% nebo 31%, více procetní prostě víc zhoustne)
- 2plátky slaniny na 1 porci
- 1 vejce na jednu porci
- bageta
- pazitka, jarni cibulka, bylinky na ozdobení
- sůl, pepř
Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Do hrnce si napustíme asi 1,5l vody, připádem pokrájený pórek, osolíme a dáme vařit. Pórek vaříme asi jen 20minut, je brzo měkký.
Po uvaření pórek rozmixujeme do hladka přímo v hrnci ve vodě, ve které se vařil, přilijeme smetanu, krátce ještě povaříme a dochutíme solí a pepřem.
Do trouby si dáme na plech vyložený pečíčím papírem požadované množsví slaniny a dáme asi na 15min na 200stupńů opéct.
Jak na ztracená vejce. V dostatečně širokém hrnci či vysoké pánvi přivedeme k varu vodu, jakmile žačne hodne probublávat, plamen stáhneme na větší půlku a vařeckou vodu mícháme podél stěn tak, že se nám uprostřed hrnce utvoří ve vodě vír. Do toho víru vejce vyklepneme a pak čekáme, až se bílek omotá kolem žloutku, zbělá a vejce zhruba za 3min můžeme vyndavat. Tekutost žloutku závisí na tom, jak ho má kdo rád, tudíž vyndané vejce můžeme osahat a pokud se nám bude zdát uvnitř moc měkké, ještě na minutu vložíme do vroucí vody.
Pak už nám zbývá jen opéct plátky bagetky a hezky naservírovat.