Prvním historicky doloženým vývarem, který archeologové vyzkoumali, byl vývar uvařený před více než 5000lety a můžete si být jisti, že to nebyl hovězí vývar, nebyl ani slepičí, ale byl to vývar z hrocha. Ano, z hrocha. Nemusíte se děsit, protože hroch u nás uplně snadno k sehnání není a tak jsem uchýlila k osvědčené klasice a to vývaru hovězímu.
Ingredience na 5-6porcí
- 0,7kg hovězího žebra s kostí
- 2 mrkve
- 1větší petržel
- půlka středního celeru
- 1 cibule se slupkou
- nové koření
- bobkový list
- sušené bylinky (pažitka, libeček, petřelka)
- 1 vejce
- hrst hrubé mouky
- 200g kuřecích jater
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- strouhanka dle potřeby
- 1 vejce
Na nudle si dáme do misky mouku, trochu soli a 1 vejce, Rukou zaděláme těsto. Musí být hodně tuhé.
Pak ho rozválíme na plát silný max 2mm. Ten si nakrájíme na pruhy silné tak, jak chceme mít nudle dlouhé, vetšinou cca 4cm. Z pruhů pak krájíme už nudle široké max 3mm a klademe je na plech vyložený pečícím papírem a necháme zaschnout.
Na vývar si vezmeme větší hrnec a naskládáme do něj nasolené maso, přidáme oloupanou zeleninu, cibuli neloupeme, pouze očistíme avložíme i se slupkou. Osolíme, lehce opepříme, přidáme 5 kuliček nového koření a 4 bobkové listy. Zalijeme vodou a vaříme na mírném plameni bez pokličky asi 2-3hodiny. Vývar musí jen lehce probublávat.Během vaření se nahoře zdrcává šedá pěna, kterou průběžne odebíráme, aby se vývar nezakalil.
Po cca 3 hodinách vývar slijeme přes cedník do jiného hrnce, zeleninu a maso nakrájíme na kostky a vložíme zpátky do polévky.
Na knedlíčky omyjeme játra, odřežeme blanky a nožem naškrábeme. Přidáme do nich prolisovaný česnek, vejce, majoránku, sůl, pepř a pro začátek dvě vrchovaté lžíce strouhanky. Všechno pořádně promícháme. Pokud nám z “těsta” nejdou tvořit kuličky, tak přisypeme strouhanku. Vytvarované kuličky (musí být stále měkké, ale musí držet i tvar) lehce obalíme ve strouhance a pak dáme povařit buď rovnou do polévky nebo do vroucí vody. Někdy se stane, že když dme knedlíčky hned do polévky, tak se polévka zakalí z opadající strouhanky.
Knedlíčky během vaření nabydou na objemu a nejlépe poznáme, že jsou hotové, když jeden ochutnáme, jelikož doba vaření je odvislá od velikosti knedlíčků. Z pravidla to bývá kolem 10-15min.