Recept na jednu z největších klasik francouzské kuchyně nesmí chybět ani u mě na blogu… francouzská cibulačka.
Ingredience
- 1kg cibule
- 250ml bílého vína
- 1,3l vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru krystal
- 50g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- 1 malá francouzská bageta
- 50g parmazánu nebo gruyéru
- sůl a pepř
Prvně si řekneme něco k vínu. Nemusíte používat flašku za x stovek, ale každopádně byste měli použít takové, které vám chutná. Já použila polosuchý muškát.
Takže – všechnu cibuli si nakrájíme na půlkolečka. V hrnci rozpustíme máslo se lžící olivového oleje a přidáme všechnu cibuli. Smažíme asi tak 10minut dokud nezačne chytat zlatou barvu. Potom přidáme cukr a necháme cibuli zkaramelizovat do tmavě hněda (ne do připálena!) – musí být hnědá, ale zároveň měkká.
Když máme zkaramelizováno, tak přidáme prolisovaný česnek a mouku a ještě asi 3min restujeme. Teď přichází na řadu víno. Nalijeme ho do hrnce a 2min povaříme – vznikne nám jakási kaše. Přilijeme vývar (záleží na každém, my použili hovězí), promícháme, přidáme bobkový list, sůl a pepř a na mírném plameni budeme asi 30minut vařit. Polévka by měla mít ve finále lesklou hnědou barvu.
Bagetu nakrájíme na plátky, posypeme sýrem a opečeme v troubě do zlata. Hotovo a luxusní francouzská cibulačka je na světě.