Málokdo by tušil, že tento slaný koláč vzniknul proto, aby pekaři ve Francii zjistili, zda mají dost rozpálenou pec a aby zbytky chlebového těsta pak nemuseli vyhazovat, tak je obložili a snědli. Na tarte flambée existuje spousta receptů- originál je však je jen jeden- se slaninou a cibulí. Nejdůležitější je ovšem do tenka vyválené těsto, které pak bude krásně křupat.
Ingredience (1 placka)
- 250 g hladké mouky
- 130 ml vlažné vody
- 5 g droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 créme fraiche ( případně zakysaná smetana)
- 130g anglické slaniny
- 1 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- trochu muškátového oříšku
- sůl a pepř
Do mísy odvážíme mouku a přidáme sůl. Ve 130ml vlažné vody rozkvrdláme droždí a přilijeme k mouce. Nakonec přilijeme olej a vypracujeme hladké těsto, které nelepí. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 15min odpočívat.
Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a připravíme si náplň. Cibuli oloupeme a nakrájíme na slabá půl kolečka. Slaninu pokrájíme na kostky a obojí lehce osmahneme na pánvi- jen aby cibule změkla, jelikož se koláč peče velmi rychle a nestihla by se v troubě udělat.
Smetanu smícháme se solí, pepřem, špetkou muškátového oříšku a prolisovaným česnekem.
Odpočinuté těsto na tarte flambée rozválíme na placku o tloušťce max. 3mm a přeneseme na plech. Na těsto rozetřeme smetanu a na ní osmahnutou cibuli se slaninou. Koláč pečeme asi 10min- dokud nezezlátne a těsto není křupavé.