Houbová sezóna je v plném proudu a já neznám nikoho, kdo by neměl rád poctivou bramboračku. Ne každý a všude jí ale umí dobře udělat a proto jsem si řekla, že ikdyž se jedná o tak jednoduchou věc, tak se o recept mojí babičky podělím… ta totiž nemá konkurenci a proto jsem nemohla jinak, než jí nazvat Babiččina bramboračka s velkým B. Pokud budete mít po ruce čerstvé houby, tak se jich vůbec nebojte, bramboračka je výborná i tak, jen samozřejmě není třeba je namáčet.
Ingredience
- 0,5kg brambor
- 1 velká mrkev
- 1 menší cibule
- 1 petžel
- 4 stroužky česneku
- hrst hrášku
- hrst sušených hub
- 1 lžička celého kmínu
- 2 lžičky majoránky
- 1,5l zeleninového vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
Brambory, cibuli, česnek, mrkev a petžel oloupeme a nakrájíme na kostičky (brambory na větší). Houby si dáme do misky s horkou vodou a necháme stát. Na lžíci másla orestujeme cibuli s kmínem dozlatova. Přidáme mrkev, petržel a česnek, poprášíme moukou a asi 3min necháme zarestovat. Pak zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, hrášek a brambory a vaříme dokud brambory nezměknou. Jakmile brambory začnou měknout, přilijeme do polévky i houby s vodou, ve které se máčely. Nakonec dochutíme solí nebo pepřem. Hotovou polévku můžeme dozdobit třeba pažitkou.