Dlouho jsem červené řepě odolávala. Z dětství si totiž pamatuju jen tu nakládanou, která mi vždycky okyselila a obarvila všechno jídlo na talíři do růžova… prostě brrr. A tak mi trvalo dost dlouho, než jsem se odhodlala k vaření z červené řepy. Stálo to však za to. Všem, co mají stejný blok jako jsem měla já můžu odpřísáhnout, že její přírodní chuť s tou nakládanou nemá nic společného.
Ingredience
(2 porce)
- 1 větší červená řepa
- 2 meruňky
- 100g čerstvého sýra ( kozí nebo kravský podle chuti)
- bílé krémové balsamico
- olivový olej
- sůl, pepř
Z řepy odkrojíme bubáky, potřeme olivovým olejem a zabalíme do pečícího papíru. Takto připravenou řepu pečeme asi 75min při 200stupních.
Po upečení papír rozbalíme a řepu necháme vychladnout. Jakmile má snesitelnou teplotu, tak jí oloupeme. Ideální je s řepou pracovat na pečícím papíru ve kterém byla v troubě, protože hrozně barví. Pak jí nakrájíme na velmi tenké plátky a poklademe na talíř.
Meruňky rozkrojíme napůl a vyjmeme pecky. Rozehřejeme si grilovací pánev a meruňky na ní z obou stran lehce ogrilujeme.
Teď už zbývá jen jídlo dodělat. Plátky řepy osolíme a opepříme. Do středu položíme ogrilovanou meruňku a vše poklademe čerstvým sýrem. Nakonec vše zakapeme balsamicem.
Ačkoliv je carpaccio z červené řepy velmi efektivní např. jako předkrm, tak je to hodně levná záležitost. Mě vyšlo carpaccio pro dvě osoby na 35kč.