Česnekový krém s uzenou makrelou vznikl náhodou. Kolem čerstvých uzených makrel málkody projdu bez povšimnutí. Není tedy žádné překvapení, že mi skončila v košíku i tentokrát. Dělat ale pořád dokola pomazánku (i když je výborná) je nuda, a tak jsem ji zkusila zakomponovat do polévky. Výsledek je super. Chutě se krásně propojí a když si dáte trochu práce se servírováním, určitě sklidíte samou chválu.
INGREDIENCE
(4 porce)
- 1 uzená makrela (cca 300g)
- 1 větší palička česneku
- 5 brambor
- 200ml smetany 31%
- 50g másla
- čerstvé bylinky(ideálně rozmarýn, oregano…)
- černý kmín
- sůl a pepř
Paličku česneku oloupeme a všechen nakrájíme na plátky (dva stroužky si nechte na dozdobení). V hrnci na trošce olivového oleje česnek osmahneme, přidáme brambory, osolíme a lehce opepříme. Zalijeme 1,25 l zeleninového vývaru nebo případně vodou. Vaříme dokud brambory nezměknou. Po uvaření polévku promixujeme, dochutíme, přilijeme smetanu a na mírném plameni necháme provařit.
Mezitím si připravíme trošku bylinkového másla: máslo smícháme s nasekanými bylinkami, naneseme na potravinářskou fólii a vytvoříme váleček, který dáme na 5 minut do mrazáku.
Nakonec vykostíme makrelu a zbavíme ji kůže (makrelu včas vyndejte z lednice, ať není studená). Zbylý česnek orestujeme. Česnekový krém i makrelu poklademe kousky bylinkového másla a orestovaným česnekem, posypeme lehce černým kmínem a solí a můžeme podávat.
Krásně servírováno, na pohled opravdu krása :)