Cheesecake je jeden z pokrmů, který si spousta lidí spojuje s Amerikou. Jasně, z Ameriky se dostal zřejmě do celého světa, ale přesto má svůj původ asi 2000 let zpátky ve starověkém Řecku, ačkoliv první recept byl sepsán až v roce 230 n.L. První cheesecake byl byl zřejme vyroben na ostrově Samos, kde se vy kopávkách našly fotmy právě na něj. Řekové viděli v cheesecake velký zdrov energie a tak byl podáván i sportovcům na prvních olympijských hrách v roce 776 př.n.L. Další variace cheesecaku byly pak standartní součástí řeckých svateb. My si dneska upečeme cheesecake s citronovým želé.
Těsto
- 1 balení máslových sušenek (já používám Club)
- 80 g rozpuštěného másla
- kůra z jednoho citronu
Krém
- 250 g Ricotty
- 500 g tučného tvarohu
- 3 vejce
- 180 g moučkového cukru
Poleva
- 1 sáček čiré želatiny
- 1 citron
- 150 g moučkového cukru
Sušenky rozdrtíme válečkem, přilijeme rozpuštěné máslo a nastrouhanou kůru. Vytvoříme kompaktní těsto, kterým vyplníme vymazanou dortovou formu (ideálně o průměru 20 – 22 cm). Těsto upěchujeme rukama do tloušťky asi 0,5 cm.
V míse smícháme Ricottu, tvaroh, vejce a cukr a vymícháme hladký krém, který nalijeme na těsto. Strčíme do předem vyhřáté touby a pečeme asi 45 minut na 180 stupňů. Správně upečený cheesecake poznáme jednoduše: když s formou zahýbeme, klepe se jako želé.
Na polevu svaříme v 250 ml vody jeden na kolečka nakrájený citron a moučkový cukr. Necháme projít varem, citron vyndáme a do vývaru vsypeme sáček želatiny.
Na vychladlý cheesecake poklademe kolečka svařeného citronu, zalijeme želatinou a necháme v lednici vychladit do druhého dne.