Léto skončilo a s ním i období grilovaček a určitě nejsem jediná, komu se po grilovaném kuřeti zastesklo. A tak mě napadlo zkusit to v troubě (přinejhoršim zase skončim u pečeného), ale světe div se- povedlo se! Kuře bylo šťavnaté, fakt jak grilované… tak pojďme na to, grilované kuře z trouby už čeká!
Ingredience
- 1 kuře
- 2 dcl rostlinného oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sušeného oregána
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
Pita chleba (10ks)
- 2 hrnky hladké mouky
- 20 g droždí
- 1 hrnek vlažné vody
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
Nejdřív si připravíme kuře. Celé ho nasolíme a opepříme. V misce smícháme olej a všechno koření a promícháme. Směsí pak potřeme celé kuře i zevnitř. Zbytek potírání nevylíváme- můžeme s ním kuře potírat v průběhu grilování. Takto připravené kuře šoupneme do trouby přímo na rošt, pod něj dáme na dno trouby pekáč, kam nám bude odkapávat šťáva (a která by nám zaneřádila troubu) a grilujeme při 220stupňích, gril zapnutý shora i zdola (hlavně ne horkovzduch- strašně by to kouřilo) a grilujeme zhruba 75min. Během toho kuře asi 2-3x obrátíme.
Teď se vrhneme na pitu. V míse smícháme mouku, droždí, cukr, sůl a vodu a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme 45 – 60 minut vykynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vyválíme placky a ještě je necháme přibližně 10 minut kynout na plechu. Pečeme na 220 stupňů, dokud se nenafouknou a nezezlátnou. Po vyndání z trouby pitu opatrně stlačíme utěrkou, aby se vyfoukl vzduch (tím zároveň vznikne kapsa na případné naplnění) a uzavřeme do plastové dózy s víkem, kde je necháme několik minut odpočívat, aby změkly.
Pak už zbývá jen doplnit nějakým salátkem a popřát dobrou chuť!