Kuře na paprice patří mezi zlatou českou klasiku. Původní recepty obsahují místo kuřete slepici a jídlo se podávalo s krupicovými noky. Postupem času, jak jídlo v rodinách zdomácnělo, tak si ho každá rodina samozřejmě začala upravovat podle svého. A tak se nekde setkáte s kuřecím stehnem v omáčce, někdo vám naservíruje již obrané maso a příloha je taky různá- od knedlíků po těstoviny.
Ingredience na 4porce
- 4 velká kuřecí stehna
- 250ml 31% smetany
- 1 větší cibule
- 2lžíce sladké mleté papriky
- 1lžíce hladké mouky
- bobkový list
- 1 balení kolínek
Stehna zbavíme kůže, osolíme a opepříme. Cibuli si nakrajíme na malé kostičky a orestujeme do zlata. Na cibuli poklademe stehna a taky chvíli restujeme,aby se maso zatáhlo, Porom přidáme papriku, sůl, pepř a lžíci hladké mouky, 3 bobkové listy a zalijeme vodou tak, aby byla stehna ponořená. Vaříme asi 45min, dokud stehna nezměknou.
Po uvaření maso vyndáme. Z omáčky vylovíme bobkový list a rozmixujeme, aby v ní neplavaly kousky cibule. Pak přidáme smetanu a povaříme do zhoustnutí.
Já osobně nemám ráda, když je maso světlé, takže vyndaná stehna dám ještě do pekáče a nechám asi 10minut v troubě pod grilem na 200stupňů zezlátnout.
Těstoviny si uvaříme v osolené vodě a kapce oleje do měkka.