Hrozně ráda přikusuju jako přílohu ke grilovaným masům různé placky. Pitu a tortily už jsme se učili, takže tentokrát – v rámci indického receptu – přijde řeč na čapátí. Kuře Tandoori a čapátí k sobě prostě patří. Čapátí se v Indii říká jemně mleté celozrnné pšeničné mouce, od níž je odvozen i název placek. Dost často placky slouží místo příboru, protože jimi lehce naberete různé omáčky apod. No, konec řečí, tady máte recept :)
INGREDIENCE
Kuře Tandoori
- 6 kuřecích prsou
- 400g bílého jogurtu
- šťáva z půlky citrónu
- 1 lžíce garam masaly
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíce sušeného koriandru
- asi 2cm strouhaného zázvoru
- bílý pepř
- sůl
Čapátí
( podle receptu z Bible domácího pečení)
- 290g celozrnné pšeničné mouky
- 180g teplé vody
- 7g soli
- ghí ze zhruba 100-150g másla (ghí = přepuštěné máslo)
Na dokončení
- 1 bílý jogurt
- hrst čerstvé máty
- šťáva z půlky citrónu
- 1 avokádo
- 1 červená cibule
- čerstvý koriandr
- např. rukola
- chilli
Ze všeho nejdřív naložíme kuře. Ideálně alespoň na 6 hodin. V míse smícháme bílý jogurt a všechny ostatní ingredience. Do masa uděláme malé zářezy, aby se do něj hezky vsákla marináda a naložíme ho do jogurtu. Mísu překryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice marinovat.
Pro ty, kdo neznají ghí: máslo rozpustíme a necháme probublávat. Začne se na něm tvořit bílá pěna, kterou odebereme. Jakmile se pěna tvořit přestane, přelijeme máslo přes plátýnko do misky a máme ghí. Pokud jsme vše udělali správně, je jasně žluté a bez kalu.
Na čapátí v míse smícháme mouku, vodu a sůl a vypracujeme hladké těsto. Možná si říkáte, že chybí droždí. Nechybí. U čapátí se – stejně jako u dalších indických receptů na pečivo – spoléhá na promazávání ghí, které těsto hezky proloží a nadýchá.
Těsto dáme odpočinout min. na 30 minut. Po uplynutí této doby ho rozdělíme na šest dílů a rozválíme na placku. Placku potřeme ghí, přeložíme napůl, opét potřeme, složíme zase napůl a opět potřeme (viz. obrázek). Takto promazané placky necháme 15 minut odpočívat. Nakonec z každé vytvoříme kuličku a rozválíme na tenkou placku, kterou pečeme na pánvi zhruba 2 minuty z každé strany – jakmile se začnou dělat hnedé puchýře, obrátíme. Placky by se vám správně měly nafouknout, ale pokud se tak nestane, není to až takový průšvih :-). Hotové placky potřeme znovu ghí a skládáme je na sebe.Kuře po marinování zbavíme přebytečného jogurtu a ogrilujeme. Jogurt smícháme s hrstí nasekané máty, citrónovou šťavou a trochu osolíme. Na čapátí pak navršíme salát, cibuli, avokádo, kuře a zakápneme jogurtem s mátou. Můžete přidat třeba ještě chilli, čerstvý koriandr atd.