Docela dlouho jsem měla chuť na kynuté povidlové buchty, ale vzhledem k tomu, že byly Vánoce a kila cukroví, pořád jsem je odkládala. Takovou tu klasiku tvaroh/mák dělají nejspíš skoro všichni a snad každá rodina má vlastní recept. U nás je nejoblíbenější právě varianta s povidly a ořechy. Zkuste je. Nedělní snídaně jako vyšitá.
INGREDIENCE
- 500g hladké mouky
- 25g droždí
- 2 žloutky
- 250ml mléka
- 110g másla
- 100g moučkového cukru
- kůra z jednoho citronu
Náplň
- 350g povidel
- 200g vlašských ořechů
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce medu
Do mísy odvážíme mouku s cukrem, uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Mléko ohřejeme, vlijeme do mísy na droždí a necháme vzejít kvásek. Jakmile kvásek vzejde, přidáme žloutky, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Všechno promícháme a vypracujeme hladké těsto. Vložíme do mísy a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Část ořechů nameleme, část nasekáme a vše smícháme s medem a rumem. Pokud máte rádi sladší náplně, přidejte víc medu.
Vykynuté těsto si rozdělíme zhruba na třináct kousku – podle velikosti buchet. Každý kousek vyválíme na placku, vložíme na ni lžíci povidel a lžičku ořechů a zabalíme. Buchty vkládáme spojem dolů do olejem vymazané formy. Každou buchtu z boku lehounce potřeme olejem – buchty se neslepí a půjdou hezky od sebe. Buchty před vložením do trouby potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů zhruba 20 – 25 minut. Po vychladnutí zaprášíme moučkovým cukrem.