Země se zachvěla a nám přistála na talíři ryba :D Jak už jsem se několikrát zmiňovala, nejsme příliš velcí fandové ryb a mořských plodů. Jednou za čas je ale potřeba udělat vyjímku a tak – konzervovaného tuňáka a rybí pomazánku nepočítám – jsem se tentokrát pustila do přípravy makrel, které mi přivezl brácha z Norska. Tohle je moje úplně nejoblíbenější úprava, protože mi spojení bylinek s opečenou rybou a čerstvou domácí bagetou vždycky přinese vzpomínku na dovolenou u moře… doporučuju i nerybožravcům, protože bylinky dost potlačí případný rybí pach :)
INGREDIENCE
(3-4 porce)
- 8 kusů filet z makrel nebo 4 celé makrely
- mořská sůl
- drcený pepř
- drcený kmín
- citrónová šťáva
Gremolata
- pořádný svazek petrželky
- snítka rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- kůra z půlky citrónu
- asi 5 lžic olivového oleje
- trochu soli
Medová bageta
(bageta je fakt lehce nasládlá s jemným nádechem medu – pokud to není váš šálek kávy stačí udělat těsto bez medu, ale přidejte půl lžičky cukru kvůli droždí ;)
- 400g hladké mouky
- 15g droždí
- 220 – 250ml teplého mléka
- 1,5 lžičky soli
- 2 lžíce medu
Ze všeho nejdřív zadělejte těsto na bagetu. Všechny ingredience smíchejte v míse a vytvořte hladké těsto, které nechte 45 minut kynout. Mezitím si připravte gremolatu. Do misky dejte nasekané bylinky, kůru, prolisovaný česnek, olej a trošku soli a promíchejte. Zakryjte fólií a dejte odpočinout do lednice. Makrely můžete dělat vcelku, ale osobně preferuju jen filety, takže je nakořeňte, lehce zakápněte citrónem a nechte odpočívat. Jakmile budeme mít bagety v troubě, začneme připravovat ryby.
Vykynuté těsto na bagetu rozdělte na dvě části a z každé vytvarujte bagetu, kterou nahoře několikrát lehce nařízněte. Nechte asi 15 minut odpočívat na plechu a mezitím si rozpalte troubu na 170 stupňů. Než dáte bagety do trouby, dejte na dno trouby pekáč s asi 100ml vody, aby se trouba zapařila. Bagety pečte zhruba 15 – 20 minut.
Na pánvi rozehřejte oříšek másla s kapkou olivového oleje a opečte filety. VŽDYCKY musí jít nejprve kůží dolu. Jakmile ryba začne z boku bělat, otočte ji a pečte už jen chvilinku. Opečené filety vždy lehce potřete připravenou gremolatou. Na talíři už si pak gremolatu přidejte podle chuti a nezapomeňte přikusovat čerstvou bagetu :)