Vloni jsem období medvědího česneku propásla, a tak jsem si ho letos nemohla nechat ujít a všechen zužitkovala do posledního lístku. Nejsou to sice žádné novinky, ale můžete se pak těšit na super recepty s pestem – doporučuju mít doma zásobu ;)
INGREDIENCE
Máslo
- 100g másla
- 30g medvědího česneku
- špetka soli
Pesto
- 50g medvědího česneku
- 30g piniových oříšků/mandlí/pistácií
- 100ml oleje (já jsem použila olej z vlašských ořechů od Bohemia oleje, ale můžete použít třeba olivový)
Nejdřív se vrhneme na máslo. Asi 20 minut před přípravou ho vyndáme z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Medvědí česnek nasekáme nadrobno, přidáme společně se solí k máslu a promícháme. Máslo dáme do fólie a vytvoříme váleček, který dáme ztuhnout do lednice. Máslo je výborné s čerstvě upečeným domácím pečivem. Recept na křupavé rolíky najdete zde.
Na pesto všechen medvědí česnek nasekáme společně s oříšky na malé kousky. Přidáme prolisovaný česnek a smícháme s olejem. Můžeme párkrát promixovat ponorným mixérem s noži. Pesto je výborné třeba do těstovin nebo na topinky.
Super! Zrovna jsem ho dostala a nevěděla jsem co s tou hromadou budu dělat. Zatím jsem ho dala do smetanové omáčky se smetanou a houbami a to celé k těstovinám :) Ještě se chci zeptat jestli se pesto musí nějak zavařovat nebo vydrží jen takhle.
Pesto se nemusí nijak tepelně upravovat, jen ho mějte v dobře těsnící sklenici ;)
[…] Máslo a pesto V receptu je uveden medvědí česnek, ale můžete použít jiné čerstvé bylinky. […]