Každou neděli peču něco ke kafi. Mám to tak zažité od mamky, která každý víkend pekla nějaký koláč nebo buchtu a vzhledem k tomu, že jsem celkem “tradiční” člověk, dělám to tak taky :) Tenhle mřížák je jeden z mých nej nej nej. Nedávno jsem ho zkoušela s poloviční dávkou tvarohu a na něj nastrouhala hrušky smíchané se skořicí a musím říct, že to byl podzimní koláč jako vyšitý. Každopádně – my tvaroh zbožňujeme, ale v náplni se meze nekladou. Zaručuju vám, že zmizí z pekáče rychlostí blesku.
INGREDIENCE
(plech cca 40x30cm)
TĚSTO
- 500g hladké mouky
- 200g moučkového cukru
- 1 vejce
- kůra z jednoho citrónu
- 1 prášek do pečiva
- 250g másla
- podle potřeby pár lžic mléka (každá mouka saje jinak)
NÁPLŇ
- 1kg polotučného tvarohu
- 1 vejce
- 100g moučkového cukru
- ořechy na posypání
Všechny ingredience na těsto smícháme a vytvoříme hladké těsto. Pokud ho budete válet na placku a přenášet do formy, dejte ho na půl hodiny vychladit. Já těsto vytlačuju ve formě rukama, takže se lépe pracuje s nevychlazeným. Každopádně si z těsta odeberte 1/3 (na mřížky) a zbytek použijte na základ koláče. Tvaroh smíchejte s vejcem a cukrem a vlijte na těsto. Ze zbylého těsta vyválejte placku a nařežte mřížky. Mřížky pak pomažte vajíčkem a posypte nasekanými ořechy. Pečte na 160 stupňů cca půl hodiny. Koláč nechte vychladnout.
Vypadá božsky! :-) hned si ho jdu opsat…. Hezký den, Jarka
Hmm vypadá to dokonale a určitě to i tak chutná, díky za recept