Můj mrkvový dort. Snad každý už na něj někde v cukrárně narazil, protože mi připadá, že se v posledních letech s carrot cakes roztrhl pytel. Receptů je nepřeberné množství, ale zrovna u mrkvového dortu vždycky sáhnu do starých rodinných receptů. Nenajdete v něm ořechy ani marcipánové mrkvičky. Je totiž úplně jednoduchý, ale opravdu výborný.
INGREDIENCE
( forma o průměru 25-26 cm, hrnek 250 ml)
Těsto
- 2 větší mrkve
- kůra ze dvou pomerančů
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku třtinového cukru
- půl hrnku slunečnicového oleje
- 1,5 hrnku mléka
- 2 prášky do pečiva
- 2 vejce
Krém
- 1 smetana ke šlehání
- 2 polotučné tvarohy (doporučuji od Madety)
- moučkový cukr
Mrkve oloupeme a nakrouháme najemno. Do mísy odvážíme mouku a smícháme s kypřícím práškem. Přisypeme cukr, přidáme vejce, olej a mléko a vymícháme hladké těsto. Nakonec do těsta přidáme nastrouhanou mrkev a kůru z pomerančů.
Formu na dort buď vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem. Nalijeme do ní těsto a pečeme v předehřáte troubě na 170 stupňů asi 60 minut – po zapíchnutí špejle do těsta na ní nesmí ulpět těsto. Upečený korpus vyndáme z formy a necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme a smícháme s tvarohem. Podle chuti přidáme cukr. Vychladlý korpus rozřízneme na dvě části a na spodní díl rozetřeme krém. Přiklopíme horním korpusem a necháme ztuhnout v lednici. Před podáváním mrkvový dort včas vyndáme z lednice a posypeme moučkovým cukrem.