Rebarborový koláč s drobenkou je klasika mojí babičky. Z dětsví si pamatuju, že patřil mezi moje TOP 5 nejhorší jídla a vydrželo mi to docela dlouho. Když se ale rebarbora hezky prosladí a zvolí se k ní dobré těsto, je to jeden z nejlepších koláčů jaký znám – jojo, teď už to taky vím :) Každopádně, rebarbora je v plné sezóně, jelikož patří mezi první jarní zeleninu, takže žádný strach – určitě jí seženete na každém rohu.
INGREDIENCE
- 400g hladké mouky
- 190g másla
- 150g moučkového cukru
- kůra z jednoho citrónu
- 2 vejce
- čtvrt lžičky prášku do pečiva
Náplň
- 300g rebarbory
- 1 velká mrkev
- 2 vanilkové cukry
- krupicový cukr
Drobenka
- 60g másla
- 80-100g cukru krupice
- asi 150g polohrubé mouky
Máslo necháme trochu změknout. Všechny ingredience na těsto odvážíme na vál a vypracujeme hladké těsto, které dáme na hodinu odpočívat do lednice – lépe se s ním pak pracuje. Mezitím si oloupeme vrchní vrstvu rebarbory a pokrájíme jí na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Náplň pak zasypeme cukrem – neuvádím množství, jelikož záleží na každém, jak má rád sladké, takže ochutnávejte ;)
Na drobenku rukama promícháme máslo s cukrem a moukou, aby nám vznikly “žmolky”. Pokud bude moc lepivá, přidejte mouku, pokud moc sypká, tak máslo.
Z těsta odkrojíme asi 1/4, kterou si necháme na mřížky. Formu vyložíme pečícím papírem, vložíme těsto a prsty vytlačíme do stran, aby nám vznikl koláč. Těsto klidně můžete vyválet a pak přenést do formy, ale já ho neválím. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 10 minut do trouby na 170 stupňů. Vyndáme, navršíme náplň, na ní poklademe do mřížky pásky těsta, potřeme rošlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme zhruba 30 minut na 150 stupňů. Řiďte se barvou těsta a tím, jak změkne náplň. Rebarborový koláč s drobenkou můžete doplnit kopečkem vanilkové zmrzliny.