Říká se, že čert nikdy nespí. Gastronomie (alespoň v globálním měřítku) také ne. V Plešounových poznámkách jsme se kdysi rozpovídali o restauracích, ve kterých nechceme jíst. Pojďme to teď vzít z opačné stránky: restaurace, které bychom naopak navštívili rádi a s očekáváním skutečného kulinářského zážitku. Dnes pro vás máme dva tipy Noma vs. Keens. Zaujme vás spíše strohá severská záležitost s prvky molekulární gastronomie od Zrzky a/nebo Plešounův tip – více než 100 let starý, vyhlášený newyorský steakhouse?
Zrzčin tip: NOMA
Noma, restaurace oceněná dvěma michelinskými hvězdami, se nachází v Kodani v Dánsku a byla otevřena v roce 2003. Její jméno je složeninou dvou dánských slov – Nordisk (severský) a Mad (jídlo). Jelikož je Noma považována za velice drahou a luxusní restauraci, mohlo by vás překvapit její chladné zařízení. A snad i umístění – bývalý sklad na nábřeží blízko centra Kodaně. Kuchyně v Nomě vychází z klasické severské kuchyně, která je velmi strohá a ctí dary přírody. Kus jelení kýty ale na talíři nečekejte. Kuchaři v Nomě do všeho vkládají vlastní nápady, které tu a tam podpoří molekulárními experimenty, takže se může stát, že očekávaná jelení kýta se smrskne na kostičku masa o velikosti 3x3cm. Pokud byste se toužili do Nomy podívat, nezapomeňtě se objednat alespoň dva měsíce předem, připravit se na zhruba 20 chodů a vybrat z účtu 1.600 DKK (5.952 Kč) za menu pro jednu osobu.
Zdroj: pocketfork.com, noma.dk
Plešounův tip: KEENS
Pokud vás někdy vítr osudu zavane do Velkého Jablka alias města, které je (spolu se svojí obligátní sochou s pochodní) pravidelně srovnáváno se zemí přibližně ve třetině všech katastrofických filmů, zkuste se zastavit na pořádný kus hovězího do Keens. Steakhouse založený roku 1885 najdete na rohu Šesté avenue a 36. ulice. Sám sebe hrdě označuje jako “posledního přeživšího z Herald Square Theatre District(u)”. I nekuřáky by mohlo zajímat, že vlastní největší světovou sbírku dýmek, čítající na padesát tisíc kousků. Členy místního kuřáckého klubu byli například Teddy Roosevelt či Albert Einstein. Asi nejvyhlášenějším jídlem v Keens jsou jejich legendární jehněčí kotlety, ale chybu prý neuděláte výběrem jakékoliv položky v jídelním lístku. Co se týče cen – vzhledem k prestiži onoho místa a lokalitě, ve které se nachází – by se daly skoro označit za lidové. Porce jehněčích kotlet vás přijde na přibližně padesát (amerických) dolarů a zhruba totéž stojí i většina steaků v kartě.
Zdroj: keens.com, flickr.com
Nuže, který z tipů je vám blizší? Moderní a svěží severský minimalismus a/nebo klasický flák svíčkové z Východního pobřeží? Nebo máte nějaký vlastní? Dejte vědět v komentářích ;)