Dýňová sezóna je v plném proudu a jelikož jí máme doma moc rádi, tak se snažím vymýšlet stále nové recepty. Tentokrát výborný podzimní salát s pečenou dýní a balsamicovým kaviárem, který povýší každý salát na něco speciálního. Je to velmi efektivní náhražka klasických balsamicových stříkanců a navíc pokud někdo není zrovna jeho velký fanoušek (jako jsem třeba já), tak je pro něj balsamico ve formě kaviáru rozhodně příjemnější verze.
Ingredience
(2porce)
- 60g rukoly
- 10 mini kuliček mozzarelly
- 500g Hokkaidó
- 50ml balsamica
- 1 pytlík čiré želatiny
- trochu citrónové šťávy
- olej
- sůl a pepř
Dýni nakrájíme na půlměsíčky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme, pokapeme olivovým olejem a pečeme asi 15min na 200 stupňů.
Do vyšší sklenice nalijeme asi 1dcl slunečnicového/řepkového oleje a dáme na půl hodiny do mrazáku. Po uplynutí půl hodiny si začneme připravovat balsamico. Balsamico nalijeme do mini kastrůlku a přidáme 1/4 sáčku želatiny. Promícháme, zapneme střední plamen a jakmile začne bublat, tak asi 30sekund mícháme a pak odstavíme. Vyndáme z mrazáku sklenici s olejem a pomalu do ní začneme lžící kapat svařené balsamico. Pak olej přecedíme přes cedník a máme hotovo.
Rukolu promícháme s olivovým olejem, citrónovou šťávou a lehce osolíme. Nakonec rukolu, dýni a mozzarellu naservírujeme na talíř a posypeme balsamicovým kaviárem.