Cuketa neodmyslitelně patří k létu a snad každé zahrádce. Ačkoliv se z ní dají vykouzlit velmi dobrá jídla, tak je dost často opomíjena a spousta lidí jí nemá ráda kvůli mdlé a nijak výrazné chuti. Opak je však pravdou- žádoucí jsou ale pouze mladé cuketky, o průměru do 5-6 cm, které mají máslovou chuť a minimum semínek. My si dneska ukážeme dva vynikající recepty, díky kterým si cuketu určitě oblíbíte.
Ingredience
Italské kuřecí roládky s grilovanou cuketou (2 porce)
- 2 kuřecí prsa
- 1 cuketa
- 2 sušená rajčata
- 1 mozzarella
- 1 větší stroužek česneku
- pár lístků bazalky
- sůl, pepř
- olivový olej
Cuketa v sýrovém těstíčku (2 porce)
- 2 cukety
- 150g nastrouhaného sýru Gouda
- 1 vejce
- strouhanka
- hladká mouka
- sůl
Italské kuřecí roládky s grilovanou cuketou
Cuketu omyjeme, nakrájíme na 1cm silná kolečka a odložíme na suchou papírovou utěrku, aby vsákla vodu z cukety.
Prsa si rozřízneme a naklepeme paličkou, aby nám vznikl tenký plát masa (opět asi 1cm). Maso nasolíme a napepříme. Pokrájíme na plátky nakrájenou mozzarelou. Pak přidáme na nudličky pokrájená sušená rajčata a posekanou bazalku. Nakonec přidáme trochu nadrceného česneku a zabalíme. Ideální je roládku obvázat potravinářským provázkem, ale stačí jí i sepnout špejlí nebo párátkem.
Takto připravené roládky zprudka osmahneme na pánci ze všech stran, aby se maso zatáhlo a pak dáme dodělat do trouby asi na 20min při 200 stupních.
Mezitím si do hmoždíře natrháme pár lístků bazalky, trochu piniových oříšků, sůl a olivový olej a pořádně rozdrtíme- tím hotové a naservírované jídlo nakonec zkápneme.
Pokrájenou a osušenou cuketu zlehka ogrilujeme na grilovací pánvi a osolíme až po ogrilání, jinak by nám pustila moc vody.
Nakonec roládky nakrájíme na kolečka, rozložíme na talíř společně s cuketou a zakapeme bazalkovým “pestem”.
Cuketa v sýrovém těstíčku
Cuketu nakrájíme na 1cm silná kolečka a necháme osušit na kuchyňské utěrce. Do misky si rozklepneme vajíčko, přidáme špetku soli a sýr a prošleháme, pokud je těstíčko moc tekuté, tak přidáme lžičku hladké mouky. Do další misky si dáme trochu hladké mouky a do třetí strouhanku.
Cuketu pak obalujeme střídavě v hladké mouce, těstíčku se sýrem a nakonec ve strouhance.
Cuketu smažíme na rozpáleném oleji zhruba na středním plameni, aby se nám nespálila a zároveň měla čas změknout.
Usmažená kolečka odložíme opět na papírovou kuchyňskou utěrku,aby odkapal olej. Nakonec naservírujeme na talíř a posolíme.