Máme tu listopad a s ním i svatomartinské slavnosti ve znamení pečených hus. Husa samozřejmě nemůže chybět ani na našem stole, i když tentokrát o trochu dříve. Přece jen předpokládám, že recept na jablky plněnou pečenou husu, červené zelí s rybízovou marmeládou a bramborové knedlíky nejvíce oceníte právě před 11. listopadem. Ale samozřejmě budu jen ráda, pokud vám můj recept zachutná a klidně si ji upečete brzy zase.
INGREDIENCE
(5 porcí)
Husa s jablky
- 3kg husa
- 4 jablka
- hrst rozinek
- kmín
- 1 palička česneku
- pepř a sůl
Červené zelí s rybízovou marmeládou
- 1-1,5kg hlávka červeného zelí
- 1 cibule
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 2-3 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 1-2 lžičky soli
- 2dcl vody
- trochu kmínu
Bramborové knedlíky
- 1kg brambor
- 300g polohrubé mouky
- 100g krupice
- 1 lžíce soli
- 2 vejce
Den předem si nakořeníme husu a uvaříme brambory. Brambory uvaříme ve slupce, zcedíme a necháme do druhého dne vychladnout na chladném místě. Na husu si nadrtíme čerstvý pepř. Pořádně jí nasolíme – a to i zevnitř, pak přidáme drcený pepř a sůl. Dáme do pekáče, přidáme přeříznutou paličku česneku, zakryjeme a necháme do druhého dne odležet.
V den D. Husu budeme péct zhruba 3-4hodiny, takže si jí připravte na čas. Husu vyndáme z lednice, aby chytla pokojovou teplotu. Troubu si předehřejeme na 200stupňů. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky (vykrojíme jádřince) a spolu s rozinkami nacpeme do husy. Husu přendáme zpátky na pekáč, položíme hrudníkem dolů, podlijeme sklenicí vody a zakrytou pečeme asi 1,5-2hodimy. Pak husu obrátíme a pečeme opět zhruba stejnou dobu. Před koncem sundáme poklici, aby se opekla.
Zelí nakrájíme na drobné kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a cibuli osmahneme do zlata. Pak k ní přidáme cukr a necháme chvilku zkaramelizovat. Přisypeme zelí, osolíme, ještě trochu ocukrujeme, přidáme kmín, přilijeme vodu a asi půl hodiny dusíme pod poklicí. Občas zkontrolujeme, že se nám voda nevypařila a pokud ano, tak zase trochu podlijeme. Když je zelí měkké, vmícháme do něj marmeládu a ocet. Podle chuti ještě doladíme cukrem nebo solí.
Brambory, které jsme si předchozí den uvařili na knedlíky oloupeme a rošťoucháme. Přidáme všechny další ingredience a vytvoříme hladké, trochu lepivé těsto. Z těsta vytvarujeme na pomoučenem válu knedlíky. Já dělám kulaté, protože jsou rychleji hotové a navíc nemám tak velký hrnec, abych mohla vařit klasické válečky. Vodu v hrnci přivedeme k varu a pomalu do ní vložíme knedlíky. Vařte jen po tolika kusech, kolik se jich vejde na dno vedle sebe. Jakmile knedlíky začnou vyplavávat nahoru, tak při velikosti mých knedlíku počkám ještě pět minut a pak vyndám. Nejjednodušeji stupeň uvaření poznáte, když prostě jeden vyndáte a rozkrojíte.
A máme hotovo. Těd už stačí jen naservírovat, nalít vínko a užít si dobré jídlo.
Dobrý post, na netě se člověk s takovými věcmi setká málo.
Škoda.