Jak jste mohli nedávno vidět na Facebooku, dostala jsem Bibli domácího pečení, ze které jsem hrozně unešená a skoro každý den v ní listuju. Protože je obecně pečivo trošku náročnější na čas, pustila jsem se zatím jen do tohoto receptu na Toskánský chléb. Recept by podle tradice neměl obsahovat žádnou sůl, což kdysi zapříčinily vysoké daně na sůl, ale vzhledem k tomu, že je bez ní chleba úplně o ničem, vy se jí rozhodně nebojte :)
INGREDIENCE
Biga (kvásek s mini podílem droždí, který se používá prakticky na všechno italské pečivo)
- 150g hladké mouky
- čerstvé droždí – kousek velký jako třešňová pecka
- 120g teplé vody
Těsto
- 500g hladké mouky
- 3g čerstvého droždí
- biga, která vám vznikne z předešlých surovin
- 310g teplé vody
- 9g soli
Nejprve si zaděláme bigu. Určitě jste si všimli, že recept operuje s minimálním množstvím droždí, ačkoliv výsledné pečivo je krásně nadýchané a plné bublin. Může za to biga. Všechny suroviny pořádně promícháme, misku zakryjeme fólií a necháme na teplém místě min. 6 hodin. Po této době biga získá trojnásobný objem (viz.obrázek) a můžete ji rovnou použít k zadělání chleba nebo promíchat a přikryté dát do lednice a použít příště.
Po šesti hodinách do mísy odvážíme všechny ingredience na těsto, přidáme vzešlou bigu a vytvoříme hladké, trošku lepivé těsto, které dáme na 3 hodiny kynout do olejem vymazané mísy. Po uplynutí doby zapneme troubu na 250 stupňů. Těsto z mísy opatrně překulíme na plech (proto je důležité mísu vymazat), rukou lehce upravíme tvar a necháme ještě 30 minut dokynout. Zároveň s těstem dáme na dno trouby plech s cca 200 ml vody a pečeme kolem 25 minut.
Chleba je sice naročný na čas, ale vzhledem k tomu, že lepší recept na středomořské pečivo neznám, rozhodně stojí za vyzkoušení. Přece jen si můžete bigu udělat do zásoby a nebo ji jednoduše udělejte před spaním a ráno můžete rovnou zadělat chleba :)