Ačkoliv nejsem nijak velký nadšenec do asijské kuchyně, existuje jedna čestná výjimka, které nikdy neodolám. Jsou to vietnamské závitky, většinou známé jako nem ran. Existuje vícero verzí, ať už smažené, syrové, s masem nebo bez masa. Jedno mají ale vždy společné – jsou zabalené v rýžovém papíru a plné zeleniny. Já se s vámi tentokrát podělím o svoji nejoblíbenější variantu, kterou jsem si časem vyladila přesně podle svých chutí.
INGREDIENCE
(cca 10-15 závitků)
- 300g mletého masa (vepřového)
- 1 kedlubna
- 1 mrkev
- 100g bílého zelí
- 1 jarní cibulka
- 1 chilli paprička
- 100g skleněných nudlí
- hrst čerstvého koriandru
- 1 balení rýžového papíru
- sójová omáčka
- sůl a pepř
Kedlubnu, mrkev a zelí nastrouháme, jarní cibulku a chilli papričku pokrájíme. Nudle zalijeme vroucí vodou, necháme asi 3 minuty nasáknout a potom zcedíme. Do mísy dáme maso, přidáme nastrouhanou zeleninu, jarní cibulku, chilli papričku, asi lžíci sójové omáčky, trošku soli a pepře a promícháme. Se solí opatrně, některé sójovky jsou dost slané samy o sobě. Jakmile máme promícháno, přidáme nudle a lehce vmícháme.
Teď je na řadě balení závitků. Připravíme si hluboký talíř s vlažnou vodou, ve kterém vždycky namočíme rýžový papír, aby trošku změknul a šel zabalit. Je to otázka pár sekund. Papír pak rozložíme, k jedné straně dáme doprostřed náplň, přečnívající papír vlevo a vpravo přeložíme přes náplň ke středu a nakonec kraj s náplní zavineme. Je dobré během toho náplň stlačovat, aby se vytvořil hezký váleček. Hotové závitky odkládejte na alobal nebo potravinářskou fólii, protože vlhký rýžový papír se snadno přilepí. Smažíme v oleji na mírném plameni asi 4 minuty z každé strany. Závitky můžeme namáčet v sójové omáčce smíchané s chilli papričkou a trochou strouhaného zázvoru.