Kapustnica patří mezi tradiční slovenské husté polévky. U nás se její obdobě říká zelňačka a liší se podle regionu. Dělí se na postní verzi a sváteční verzi. Do postní katolické vánoční (připravované na Štědrý den) se nedává maso, zahušťuje se například bílými hladkými haluškami, smetanou a rozetřenými bramborami. V luteránské kapustnici na Vánoce najdeme i maso a všechny ostatní složky. Ve sváteční kapustnici lze nalézt například uzené maso a klobásu. Nezbytné jsou ve slovenské verzi sušené houby. Vánoční kapustnica se tradičně připravuje na konci kalendářního roku, takže nemohla chybět ani u nás.
INGREDIENCE
(6 porcí)
- 1 balení kysaného zelí v sáčku
- 250g pálivé maďarské klobásy
- 4 vetší brambory
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- bobkový list
- nové koření
- 1 střední cibule
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak i cibuli a klobásu, kterou krájíme na kolečka. Zelí vyndáme z obalu a dáme do hrnce s vodou chvíli povařit, aby změklo. Nikdy nevaříme kyselé zelí a brambory v jednom hrnci, protože brambory pak nezměknou.
V hrnci osmahneme cibulku, přidáme klobásu a chvíli restujeme, zasypeme paprikou a hladkou moukou. Vše zalijeme asi 1,5litrem vody, přidáme 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, sůl, pepř a brambory a vaříme – dokud brambory nezměknou.
Jakmile jsou brambory měkké, přidáme zcezené zelí a ještě krátce povaříme. Nakonec můžeme ještě dle chuti přisolit.