Sušená rajčata jsou ingredience, kterou se vyplatí mít permanentně v lednici. Ať už si chcete udělat rychlé spaghetti, salát a nebo chcete jen tak něco přikusovat k dobrému sýru, sušená rajčata jsou ideální. Problém nastává při koupi; levná jsou hnusná a ta drahá jsou sice dobrá, ale při pohledu na cenovku vás občas přejde chuť. Tak mě napadlo zkusit si je udělat doma… a s výsledkem jsem nadmíru spokojená. A cena? Domácí sušená rajčata vás vyjdou přibližně na třetinu.
INGREDIENCE
- 7 středně velkých kvalitních rajčat
- 2 stroužky česneku
- pár snítek čerstvých bylinek (oregáno, rozmarýn, tymián, …)
- olivový olej
- sůl
Troubu si předehřejeme na 90-100stupňů. Rajčata se musí sušit, ne péct, takže větší teplotu určitě nedoporučuju. Co doporučuju je trpělivost, protože se budou sušit cca 4hodiny.
Rajčata rozkrojíme na půlky, poklademe na plech, osolíme a dáme do trouby. Po celou dobu sušení není třeba s nimi cokoliv dělat. Po usušení je necháme vychladnout a začneme skládat do skleničky. Vrstvy proložíme bylinkami a česnekem… klidně můžete použít i černé olivy nebo kapary. Všechno nakonec zalijeme olivovým olejem. Uzavřeme a sušená rajčata necháme cca 24hodin odstát před prvním použitím.
Děkuji, udělám mamce na Vánoce :)
Tak doufám, že budou chutnat :)
dobrý večer, máte vyzkoušeno, jak dlouho vydrží?
děkuji za odpověď.
Marcela
[…] Sušená rajčata […]