S podzimem u nás vždycky začne vonět perník. Je to divné, ale moc si neumím představit péct perník třeba v létě. Ta vůně skořice, hřebíčku a jablek je prostě vůní zimy. Můžu vám zaručit, že se po něm jen zapráší. A kdyby přece jen zbyl, tak si díky jablkům zachová krásnou vláčnost.
INGREDIENCE
(plech 30x20cm, hrnek o objemu 0,25l)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru krupice
- 0,5 hrnku rostlinného oleje
- 1 vejce
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 větší jablko
- 1 lžíce koření na perník
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce kakaa
- hrst rozinek
- trochu rumu podle chuti
Na polevu
- 5 lžic kakaa
- 5 lžic másla
- 2 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce vody
Na ozdobení
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1/4 pokrájeného perníku na strouhání
- kokos, …
Do mísy si nasypeme mouku, přidáme prášek do pečiva a promícháme. Přisypeme perníkové koření, skořici a kakao a opět promícháme. Přidáme olej, mléko, vejce a rum a mícháme dokud nebude těsto bez hrudek. Nakonec do těsta nastrouháme oloupané jablko a přidáme rozinky. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160-170stupňů zhruba 20minut. Že je perník (a nejen perník) upečený poznáte díky jednoduché fintě – když zapíchnete do středu párátko nebo špejli, tak na ní nesmí zůstat žádné těsto.
Na polevu si připravíme vodní lázeň – větší rendlík naplníme vodou a do nej zasadíme menší ve kterém budeme dělat polevu. Plotýnku zapneme na střední stupeň. Do menšího rendlíku dáme máslo a počkáme až se rozpustí. Pak přidáme všechny ostatní ingredience a vymícháme hladkou a lesklou polevu. Podle chuti a konzistence můžeme případně dodat ještě některou z ingrediencí.
Nakonec lehce vychladlý perník potřeme čokoládovou polevou a dozdobíme podle chuti.
Super recept. Díky za něj. A ta poleva je úžasná.