Advent se nezadržitelně blíží, a tak jsem nemohla opomenout udělat perníkovou chaloupku. Tak nějak si už neumím představit hořící svíčky na adventím věnci bez perníkové chaloupky v pozadí. Kdysi jsem si říkala, že chaloupka je majstrštyk, do kterého nemá cenu se pouštět, ale pak jsem se přece jen odvážila a teď ji peču každý rok… je to taková moje první vlaštovka blížících se Vánoc. Takže se nenechte odradit – nalijte si sklenku vína, zapněte nějaké vánoční hitovky a hurá do toho!
INGREDIENCE
- 650g hladké mouky
- 180g moučkového cukru
- 90g Omegy
- 80g medu
- 4 vejce
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- 3 lžičky perníkového koření
- 2 lžíce kakaa
Na potření
- 1 vejce
- trošku vody
- 1 lžička kakaa
- 1 lžíce moučkového cukru
Zdobení
- 1 bílek
- cca 200g moučkového cukru
- trochu teplé vody podle potřeby
Všechny ingredience na těsto si vložíme do mísy a vypracujeme na hladké a nelepivé těsto. Ze začátku se bude zdát, že z toho těsto nikdy nevznikne, ale vydržte a dejte tomu tak 10minut pořadného propracovávání a těsto bude… a to parádní. Jen je to holt trošku makačka :). Vypracované těsto pak zabalíme do fólie a dáme zhruba na dvě hodiny odpočinout do lednice (klidně ho tam ale můžete dát i přes noc).
Mezitím, co se nám těsto chladí si připravíme šablony. Množství těsta stačí na jednu chaloupku podle šablony, podklad pod chaloupku o velikosti A4 + nějaké stromečky a cokoliv na ozdobu.
Teď se pustíme do válení a vykrajování. Těsto vyválíme na pomoučeném podkladu na placku o tloušťce cca 4mm a vykrájíme z něj nožem tvary podle šablony a zbytek je na vás. Nezapomeňte části na chaloupku vykrajovat 2x, ať vám pak nevznikne děravá chaloupka :D. Díly nakonec potřeme směsí rošlehaného vajíčka a cukru a pečeme ve vyhřáté troubě na 170stupňů dokud nezezlátnou – cca 10 minut, ale řiďte se spíš zabarvením.
Všechny díly necháme vychladnout a mezitím si připravíme polevu na zdobení. Prvně smícháme jen bílek s cukrem a pořádně promícháme. Cukr je dobré 2x prosít, aby v ně nebyly žmolky. Pokud chcete nějaký díl polevou potáhnout, tak část polevy nařeďte vodou, ale na zdobeni to není třeba. Polevu si pak přendáme do mikrotenového sáčku, malinko ustřihneme špičku a můžeme začít zdobit. Chaloupku budeme slepovat až když máme vše nazdobené a zatuhlé. Ozdobené perníčky je dobré dát do chladu ideálně na pár hodin nebo přes noc.
Teď se konečně dostáváme ke kompletaci chaloupky. Prvně si ke štítu přilepíme boky, pak druhý štít a nakonec střechu. Teprve hotovou chaloupku přilepíme na podklad. Chaloupku je dobré kompletovat v chladnu, aby poleva na slepení rychleji tuhla. Pro lepší stabilitu můžete díly spojit i kouskem párátka. Nakonec přilepíme stromky a další ozdoby. Můžeme posypat moučkovým cukrem kvůli zasněženému vzhledu a doladit polevou a pak uložit do chladna alespoň přes noc.
Nejsem žádna zkušená perníkářka, takže není chaloupka bez chyby, ale ten pocit, že si jí člověk udělá sám je k nezaplacení :)
Loňská chaloupka
Moc pěkná chaloupka také dělám již několikátý rok a vždy se na to těším ten předvánoční čas je tak fascinující že to přímo tradice vyžaduje dodržovat tyto zvyky.Všem přeji moc pěkné prožití vánočních svátků a hodně pohody v rodinném kruhu
Keep on writing, great job!
Wonderful article! We will be linking to this great article on our
website. Keep up the great writing.
My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I might as well check
things out. I like what I see so now i am following you.
Look forward to going over your web page repeatedly.
I am actually delighted to read this webpage posts which includes lots of
helpful information, thanks for providing these kinds of
statistics.
I love your blog.. very nice colors & theme.
Did you design this website yourself or did you hire someone
to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
thank you
Thanks for sharing such a nice thinking, paragraph is good, thats why i have read it entirely
I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
It is pretty worth enough for me. Personally, if all website
owners and bloggers made good content as you did, the net will be
much more useful than ever before.