Svíčková omáčka – nejdřív jsem si říkala, že je asi zbytečné dávat na blog recept. Když jsem pak ale trochu googlila a viděla to množství různých způsobů přípravy, napadlo mne, že by se ten můj recept přece jen mohl někomu hodit. Navíc recept na karlovarský knedlík se dá využít i jindy.
INGREDIENCE
(6 porcí)
- 1,2kg hovězí plece
- 100g špeku (já používám iberijský)
- 4 velké mrkve
- 2 petržele
- asi půlka celeru (zhruba 200g)
- 200ml smetany 31%
- 150g másla
- 5 bobkových listů
- 5 kuliček nového koření
- celý pepř
- sůl
- citrón
- brusinky
Na knedlíky
- 9 rohlíků
- 150g hrubé mouky
- 3 vejce
- 300ml mléka
- 40g hladkolisté petrželky
- sůl
- muškátový oříšek
Den předem si připravíme věci na omáčku. Maso zbavíme blan, prošpikujeme, osolíme a opepříme. Je dobré kousky špeku dát zhruba na 20 minut do mrazáku – ztuhne a lépe se s ním pak pracuje. Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na kostky. Kousek másla dáme na dno hrnce, ve kterém pak budeme svíčkovou dělat a zbytek másla rozpustíme. Na dno hrnce dáme půlku zeleniny – osolíme, na ni položíme maso, přidáme bobkový list a nové koření, zasypeme zbytkem zeleniny, znovu osolíme a zalijeme rozpuštěným máslem. Máslo uzavře povrch masa, které díky tomu zůstane krásně šťavnaté. Takto připravenou svíčkovou necháme do druhého dne odležet v lednici.
Druhý den pouze do hrnce dolijeme asi 150 ml vody, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů asi 2,5 hodiny. Doba přípravy závisí na tom, jak rychle vám změkne maso. Když je maso měkké, vyndáme ho z hrnce, odstraníme bobkový list a nové koření a vše v hrnci rozmixujeme. Rozmixovanou zeleninu pak můžeme ještě propasírovat přes cedník, aby byla omáčka krásně hladká. Přidáme smetanu, asi 2 dcl vody (podle toho, jak chcete mít omáčku hustou) a provaříme. Nakonec můžeme dochutit pár kapkami citrónové šťávy a solí. Svíčková omáčka se podává s plátkem citrónu a brusinkami.
Na knedlíky si všechny rohlíky nakrájíme na kostičky. Dáme do velké mísy a pokapeme částí mléka. Petržel pokrájíme a přidáme k rohlíkům. Bílky oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s mlékem, moukou a solí a vytvoříme tekuté těstíčko. Těstíčko nalijeme k rohlíkům a důkladně promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh. Knedlíky budeme balit do potravinářské fólie – uřízneme si přibližně 2 x 40 cm fólie a k jednomu kraji dáme půlku těsta. Opatrně zabalíme a pořád stlačujeme. Přečuhující konce zatočíme – každý konec jiným směrem a několikrát přejedeme knedlíkem po lince, dokud se nevytvoří hezký váleček a konce fólie se nám nestočí. Fólii na pár místech opatrně propíchneme vidličkou. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 20 minut.
Tohle je ta nejlepší svíčková co jsem kdy měla. Když jsem se do toho pustila ani bych nevěřila, že vše je tak jednoduché a velmi chutné :) Děkuji moc za tento recept :)
Thanks very interesting blog!