Když jsem byla malá, králík nepatřil zrovna k mým oblíbeným jídlům. Znáte to – hebký kožíšek, nevinné, velké oči a každý měl svoje jméno. Ale jak už to tak bývá, člověku se s věkem mění také chutě, takže když nás teď babička z vesnice občas obdaruje králíkem z vlastního chovu, rozhodně nekrčím nos. Ba naopak. Takovou oblíbenou klasikou je u nás králík na kořenové zelenině s kouskem bůčku. Tentokrát jsem ale trochu zaexperimentovala a králíka upekla na lehce středomořský způsob. No, co vám budu vyprávět – po vyndání z trouby se u nás už moc dlouho neohřál:)
INGREDIENCE
- 1 králík
- 1 cuketa
- 5 menších rajčat
- 3 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- drcený pepř
- sušené provensálské bylinky (oregano, saturejka, rozmarýn a tymián)
Králíka rozporcujeme, nasolíme, opepříme a posypeme provensálskými bylinkami. Cuketu nakrájíme na kolečka, rajčata na půlky a cibuli na čtvrtky. Dno pekáče zakapeme trochou olivového oleje, poklademe polovinou zeleniny a česneku a osolíme. Na zeleninu navršíme králíka, poklademe zbytkem zeleniny a česneku, znovu lehce osolíme a opepříme. Do pekáče nalijeme asi 150 ml vody a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi na 175 stupňů přibližně 60 – 90 minut. Chvíli před koncem do pekáče přidáme čerstvý tymián.
Ke králíku se hodí například šťouchané brambory nebo bramborová kaše. Ale umím si ho představit klidně jenom s francouzskou bagetou, která je navíc o dost praktičtější, jelikož se s ní dobře vytírá šťáva z talíře. A že jí tentokrát bude opravdu dost :)