Moře, bílé pláže, olivové háje..ráj na zemi. A to Řecko rozhodně je. Ale jelikož jsme na blogu o vaření, tak nebudeme obdivovat jeho přírodní krásy, ale ty, co nám tam mohou naservírovat na talíři a proto si dneska sestavíme kompletní řecké menu. Miluju řeckou kuchyni. Spousta grilované zeleniny a masa, bylinek, čerstvé a voňavé pečivo a ty olivy..o prvotřídním olivovém oleji ani nemluvě! Pokud jste na tom podobně, tak jsem si jistá, že se v dnešních receptech vyřádíte stejně jako já.
Menu
- Olivový chléb s mátou
- Kuřecí souvlaki
- Tzatziki
- Okurková limonáda s tymiánem
Olivový chléb s mátou
Ingredience na 2 válečky
- 2 lžíce olivového oleje
- 200g černých oliv
- 700g pšeničné mouky
- 450ml vlažné vody (orientační množství)
- 2 lžičky soli
- 30g droždí
- 3 stroužky česneku
- hrst čerstvé máty
Nejprve začneme chlebem. Do mísy odvážíme mouku, přidáme sůl a pokrájenou mátu a zamícháme. Do menší mističky si odměříme vlažnou vodu a rozdrobíme do ní droždí, které v ní rozmícháme. Nakonec k tekutině přidáme olivový olej. Do mouky ještě přidáme olivy pokrájené na kolečka a česnek na plátky, zamícháme a nakonec přilijeme tekutinu. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, do kterého nepřidáváme moc mouky, jelikož by nám pak chleba víc ztuhnul.
Vypracované těsto vložíme do moukou vysypané mísy a necháme v teple asi hodinu kynout.
Po vykynutí bochánek prohmátneme a rozdělíme na dvě části. Z každé půlky vypracujeme buď bochánek nebo tvar bagety. Já jsem udělala váleček a trochu ho zakroutila. Takto připravené chleby potřeme olivovým olejem a necháme na plechu ještě 30 minut kynout.
Nakonec pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut (dokud nezezlátnou).
Kuřecí souvlaki
- 500g vykoštěných kuřecích stehen nebo prsou
- 1 citron
- 80ml olivového oleje
- několik snítek čerstvého oregána
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- špejle
Teď se pustíme na souvlaki. Maso omyjeme a nakrájíme na delší nudličky (aby šly dobře napichovat na špejle). Osolíme a opepříme. Do mísy si nalijeme olivový olej, šťávu z půlky citrónu, posekané oregáno, prolisovaný česnek a marinádu pořádně prošleháme. Nakonec do ní vložíme maso a necháme alespoň přes noc marinovat. Druhý den maso napícháme na špejle a grilujeme.
- 2 salátové okurky
- 300g řeckého jogurtu nebo hodně tučné zakysané smetany
- lžička kopru
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
A na závěr si uděláme tzatziki. Okurky oloupeme a nastrouháme. Nastrouhanou okurku dáme do jemného cedníku a pořádně vymačkáme šťávu, která by nám tzatziki moc zředila (šťávu z okurek nevyléváme, použijeme ji do limonády). Jogurt/ zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme posekaný kopr, prolisovaný česnek a vymačkanou okurku. Osolíme a opepříme podle chuti. Nakonec dáme vychladit do ledničky.
Okurková limonáda s tymiánem
Ingredience na 1,5l
- šťáva ze dvou salátových okurek
- 4 snítky tymiánu
- 1 citron
- voda a led
Co se okurkové limonády týče, tak použijeme šťávu z okurky, kterou jsme použili na tzatziki. Do džbánu nalijeme asi 1,5litru studené vody, přilijeme šťávu z okurek a na kolečka nakrájený citron. Tymián trochu promneme v hmoždíři a taky přidáme. Dáme vychladit.
Na hostinu doporučuju ještě grilovanou zeleninu- např. cuketu, lilky a rajčata.
Σας εύχομαι καλή όρεξη aneb přeji Vám dobrou chuť :)