K podzimu nedomyslitelně patří polévky. Miska horké husté polévky a něco na zakousnutí je ideální rychlá večeře. Dýňovou už určitě každý měl, tak si dneska zavzpomínáme na léto a uděláme si lehkou, ale zároveň vydatnou rajčatovou polévku s foccaciou plněnou mozzarelou- ideální kombinace šmrncnutá Itálií.
Ingredience
(2-3 porce)
- 1 konzerva loupaných rajčat Hamé
- 2 čerstvá rajčata
- 400ml zeleninového vývaru
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- snítka čerstvého oregána
- sůl, pepř
Foccacia s mozzarelou
- 500g hladké mouky
- 300ml teplé vody
- 60ml olivového oleje
- 20g droždí
- 1 lžíce soli
- 150g mozzarely
- 2 stroužky česneku
- čerstvé oregáno
Do mísy si odvážíme mouku, přidáme droždí, olej sůl a zalijeme teplou vodou. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto a necháme hodinu kynout v teple.
Po vykynutí těsto vyválíme na placku vysokou asi 1,5cm. Naneseme na ní nastrouhanou mozzarelu, pokrájený česnek, oregáno a trochu soli. Okraje placky pak přeložíme ke středu tak, aby se celá náplň zakryla, trochu umačkáme a přeneseme do formy spojem dolů. Pokud budeme foccaciu péct v dortové formě, je třeba průměr min. 28cm (výhoda je v tom, že nám při pečení nevyteče žádný sýr). Pečeme asi 25min na 180stupňů.
Šalotku pokrájíme nadrobno a osmahneme na oleji do zlatova. Pak přidáme všechna rajčata. Osolíme, lehce opepříme, přidáme pokrájené oregáno a zalijeme vývarem. Vše asi 10-15min povaříme a nakonec polévku promixujeme.
Na pánvi si opečeme česnek nakrájený na plátky a při servírování jím ozdobíme polévku. Upečenou foccaciu nakrájíme na trojúhelníky a můžeme se pustit do jídla. Rajčatová polévka je taky výborná třeba s opečenou slaninkou a nebo krutony.