Banánový chlebíček má snad každý rád. A určitě znáte ten pocit, když vás honí mlsná a ve špajzu se zrovna nenachází nic, co by ukojilo vaše chutě. Takže prolustrujete všechny zásoby a přemýšlíte, co dobrého by se z nich dalo vytvořit. Mně se to stává dost často… a ne vždy z toho vznikne něco, čím bych se chtěla chlubit :D. Tentokrát nám doma úspěšně hnědlo pár banánů, a tak mě napadlo zkusit pověstný banana bread, na který jsem se docela dlouho chystala. Pročetla jsem pár zahraničních webů a začala tvořit… a výsledek? Zkuste ho taky a uvidíte… no, možná zmizí tak rychle, že ani neuvidíte :)
INGREDIENCE
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 60 g másla
- 2 vejce
- 4 lžíce medu
- 1 vrchovatá lžička jedlé sody
- špetka soli
- 100 ml mléka
- 2 velké hodně zralé banány
Do velké mísy odvažte oba druhy mouky a smíchejte je s jedlou sodou a špetkou soli. Do menší mísy dejte změklé máslo a společně s medem vyšlehejte. Jakmile je hmota krémová, přidejte vejce a znovu prošlehejte. Nakonec do směsi pokrájejte banány a… opět prošlehejte :D. Do vyšlehané směsi lehce vmíchejte mléko. Tekutou směs vlijte do velké mísy s moukou a spojte v hladké těsto. Formu na srnčí hřbet vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 170 stupňů. Do těsta můžete nakonec přidat ještě různé sušené ovoce, ořechy a nebo třeba nastrouhané jablko či pár lžic jablečného pyré (s jablkem bude chlebíček ještě vláčnější). Těsto vlijte do formy a pečte asi 45 minut. Špejle zapíchnutá do těsta by měla zůstat suchá. Ještě teplý banánový chlebíček polijte medem a můžete servírovat.