Grilovací sezóna neúprosně vtrhla do našich luhů a hájů. I ti z vás, kteří disponují pouze průměrnými pozorovacími schopnostmi, už jistě zaznamenali, že jsou obchody od Tesca až po OBI nacpané k prasknutí různými modely grilů a zahradního nábytku. Sprostý psychický nátlak na nás a naše ubohé žaludky? Pochopitelně. Protože kdo si při pohledu na gril nepředstaví pořádný kus flákoty nebo klobásky zpívající nad žhnoucí hromádkou dřevěného uhlí?
A tím se konečně dostáváme k jádru pudla: Flákotu zvládne téměř každý, ale co třeba úžasný domácí burger s pořádnou porcí hovězího, smaženou cibulkou a křupavou slaninou, vše napěchované do poctivé domácí žemle? Ano, domácí. Už žádné oschlé kupované bulky, které se v tom lepším případě rozpadnou ještě předtím, než se je pokusíte pozřít a v tom horším se dostanou až do vaší pusy a pak vás začnou pomalu ale jistě dávit. A aby toho nebylo málo, nebude chybět ani skvělý domácí Coleslaw. Už začínáte slintat? Čtěte dále…
Na žemle (2ks)
- 140 g hladké mouky
- 10 g droždí
- 1 menší vejce
- 80 ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička soli
Na naplnění
- 350 g mletého hovězího
- 4 plátky slaniny
- 2 plátky čedaru
- 2 pytlíky majonézy (osvědčená je Poličanka od Agricolu)
- 1 střední cibule
- 1 rajče
- 1 hlávka salátu Little Gem
- 1 lžíce hořčice
- 1 jarní cibulka
- pár plátků okurky
Ze všeho nejdřív si zaděláme kvásek. Droždí smícháme s lžičkou cukru a utřeme do tekuta. Přilijeme trochu vlažné vody, promícháme a necháme odpočívat na teplém místě dokud nezvětší objem (cca 10 minut).
Mezitím odvážíme mouku a přidáme do ní lžičku soli. V hrnku rozšleháme vejce, přilijeme olej a zbytek vlažné vody a vše promícháme. Jakmile máme kvásek vzešlý, přilijeme ho k mouce a přidáme i obsah hrníčku.
Vše vypracujeme v hladké těsto. Pokud se hodně lepí, přidáme trochu mouky (ne moc, abychom neměli žemle tuhé).
Vypracované těsto dáme do mísy, poprášíme moukou, aby neokoralo, mísu zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo asi na 45 minut.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na dvě části a vytvarujeme dva bochánky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě asi 10 minut kynout.
Mezitím si dáme rozehřát troubu na 180 – 200 stupňů. Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby péct, dokud nezezlátnou, cca 15 minut.
Upečené žemle překryjeme utěrkou, na kterou ještě položíme jednu navlhčenou utěrku, aby se zapařily a změkly. Přibližně po pěti minutách odkryjeme a máme hotovo.
Plátky slaniny položíme na plech a necháme v rozehřáté troubě opéct do křupava.
Maso osolíme, opepříme a pořádně promícháme. Kdo chce, může přidat i stroužek prolisovaného česneku. Z masa vytvoříme dvě placky přibližného průměru žemlí, které jím chceme naplnit. Doprostřed každé z nich palcem vymačkáme mělký důlek, aby se maso během grilování přiliš nevypouklo.
Zatímco maso odpočívá, připravíme majonézu. Do misky dáme majonézu, hořčici, pokrájenou jarní cibulku, trochu soli a pepře a promícháme. Hotovou majonézu odložíme do lednice a můžeme si pokrájet zeleninu na obložení.
Teď se vrhneme na smaženou cibulku. Cibuli pokrájíme na tenké půlměsíčky. V pánvi rozehřejeme olej, přihodíme cibulku a osolíme. Když je nahnědlá, přidáme malou lžičku cukru a ještě krátce osmahneme. Cibulku přesuneme na talíř vyložený papírovou utěrkou a necháme tak.
Přichází čas grilování masa. Ať už grilujete venku na grilu, nebo doma na grilovací pánvi, nezapomeňte nechat náčiní pořádně rozehřát. Maso bychom měli během grilování otočit maximálně dvakrát. Při finálním otočení na něj položíme plátek čedaru a necháme chvilku rozehřát. Samotná délka grilování je odvislá od teploty grilovací plochy a požadovaného stupně propečení, ale řádově se vždy jedná o minuty. Pozor, abyste neměli maso přepečené a tudíž suché. Hotové maso sundáme z grilu a odložíme ideálně na předehřátý talíř (okraj grilu), aby nezchladlo. Necháme pár minut odpočívat.
Žemli rozkrojíme a spodní část potřeme majonézou, horní jen lehce, aby nám podržela zeleninu. Spodek poklademe salátem a okurkou, na kterou položíme plátky slaniny. Horní část poklademe rajčaty a smaženou cibulkou. Přidáme maso, přiklopíme obě části k sobě a máme hotovo.